Sunday, September 26, 2021
Home Politics E.U. Κλιματική αλλαγή – εμπόριο: Στα 36 τρισ. ο «λογαριασμός» της αδράνειας

Κλιματική αλλαγή – εμπόριο: Στα 36 τρισ. ο «λογαριασμός» της αδράνειας

Αντιμέτωπες με την κρίση της πανδημίας οι κυβερνήσεις παλεύουν να θέσουν σε ισχύ τις σωστές πολιτικές, αλλά και να συντονίσουν μία αποτελεσματική παγκόσμια απάντηση. Θα πρέπει όμως να δράσουν άμεσα και για δύο άλλες μεγάλες προκλήσεις: την κλιματική κρίση και τον κατακερματισμό της παγκόσμιας οικονομίας με την ανέγερση «τειχών».

Το Bloomberg Economics υπολογίζει ότι μία αποφασιστική δράση κατά της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη και μία ανανέωση της δέσμευσης στην παγκοσμιοποίηση θα οδηγούσε το παγκόσμιο ΑΕΠ στα 185 τρισ. δολάρια το 2050. Αν ωστόσο υπάρξουν καθυστερήσεις στη μείωση των ρυπογόνων εκπομπών και αφεθούν οι διασυνοριακοί εμπορικοί δεσμοί να λυγίσουν, το παγκόσμιο ΑΕΠ θα μείνει στα 149 τρισ. δολάρια. Αυτό είναι να σαν χάνουμε αθροιστικά ολόκληρο το ΑΕΠ των ΗΠΑ και της Κίνας.

Όπως σχολιάζει το Bloomberg στη θεωρία δεν είναι δύσκολο να διαλέξει κανείς την πρώτη επιλογή. Στην πράξη όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Οι κινήσεις των ηγετών στην Ουάσιγκτον, τις Βρυξέλλες, το Πεκίνο και το Νέο Δελχί, δεν καθοδηγούνται από την επιδίωξη του κοινού καλού για τον πλανήτη, αλλά από εθνικά και συχνά βραχυπρόθεσμα συμφέροντα.

Σε πρόσφατη έκθεσή του ο οίκος Moody’s προειδοποιεί ότι η έξοδος της παγκόσμιας οικονομίας από την πιο επώδυνη κρίση στη μεταπολεμική ιστορία και η επιστροφή σε βιώσιμη ανάκαμψη εξαρτάται από τρεις παράγοντες: Την ανάπτυξη και διανομή του εμβολίου, την αποτελεσματική διαχείριση της πανδημίας και τα μέτρα στήριξης κυβερνήσεων και κεντρικών τραπεζών.

Τονίζει όμως επίσης ότι η κρίση είναι μία ευκαιρία για στροφή στην πράσινη οικονομία. Στην Ε.Ε. οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης θα κατευθυνθούν σε μεγάλο βαθμό σε «πράσινες» επενδύσεις και στον ψηφιακό μετασχηματισμό, ενώ ανάλογη στροφή θα μπορούσαμε να δούμε και στις ΗΠΑ επί διακυβέρνησης Μπάιντεν. Ο Τζο Μπάιντεν έχει δεσμευθεί να επανεντάξει τη χώρα του στην Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Η Θεσσαλονίκη σε πρώτο πλάνο από την UNESCO

Η Θεσσαλονίκη είναι από τις λίγες πόλεις στον κόσμο με 15 μνημεία ενταγμένα στον κατάλογο της UNESCO, ως μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και χρονολογούνται από τα Παλαιοχριστιανικά χρόνια (4ος αι. μ. Χ) έως και την Υστεροβυζαντινή περίοδο (13ος -14ος αιώνας).

Αίτνα – Το πιο ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης – Αυτή είναι η ιστορία του

Η Αίτνα είναι το πιο ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης, ενώ το γνωρίζουν ακόμα και άνθρωποι που δεν έχουν σχέση με τη γεωγραφία αφού «ξυπνάει» πολύ συχνά.

Ο Δήμος Πάτρας ξεκινά δωρεάν μαθήματα αυτοάμυνας για τις γυναίκες

Δεν ήταν έγκλημα πάθους, ούτε του όπλισε το χέρι ο έρωτας. Δεν τη σκότωσε γιατί την αγαπούσε. Η Δώρα δεν είχε κάνει τίποτα, απλώς ετοιμαζόταν...

Sinead Burke: Είναι μόλις 1 μέτρο και ποζάρει για την Gucci. Άκου τα στερεότυπα να σπάνε

Η αχονδροπλασία, είναι η πιο συνηθισμένη μορφή νανισμού και πρακτικά σημαίνει ότι ένα άτομο έχει πιο κοντά άκρα από το μέσο όρο. Η Sinead...

Recent Comments