Wednesday, April 14, 2021
Home Health & Life COVID «Ιεροί» αρνητές: Η Εκκλησία στο ΣτΕ για άνοιγμα ναών τα Θεοφάνεια -Κλιμακώνει...

«Ιεροί» αρνητές: Η Εκκλησία στο ΣτΕ για άνοιγμα ναών τα Θεοφάνεια -Κλιμακώνει την κόντρα με την κυβέρνηση

Αμετακίνητη είναι η Εκκλησία όσον αφορά την στάση της για το άνοιγμα των ναών τα Θεοφάνεια.

Μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για αυστηρό lockdown που περιλαμβάνει και το κλείσιμο των ναών, η Ιερά Σύνοδος αντέδρασε και μετά από έκτακτη συνεδρίαση αποφάσισε ομόφωνα πως δεν κάνει αποδεκτή την απόφαση και ετοιμάζει μάλιστα προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Μάλιστα, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, σύμφωνα με το orthodoxia.info, θα μεταβεί σε κάποια από τις ακτές της Αττικής εντός της δικαιοδοσίας της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, (στο Μοσχάτο ή την Καλλιθέα ενδεχομένως), και να τελέσει τον Αγιασμό των Υδάτων.
Η ΔΙΣ αποφάσισε πως δεν συναινεί στα μέτρα και μάλιστα τονίζουν πως θα λειτουργήσουν τις εκκλησίες, επιμένοντας πως πρέπει να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα προ των γιορτών, για άνοιγμα στους ναούς ανήμερα των Θεοφανείων.

Χαρακτηριστική ήταν εξάλλου και η δήλωση του εκπροσώπου Τύπου της ΔΙΣ σε τηλεοπτικούς σταθμούς, Μητροπολίτη Αθηναγόρα, που ανέφερε πως «η αστυνομία θα κάνει την δουλειά της κι εμείς την δική μας».

«H Εκκλησία συμμορφώθηκε πλήρως στα μέτρα. Eχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να τηρήσουμε πλήρως τους όρους που έθεσε η Κυβέρνηση για τα Χριστούγεννα. Oταν γίνεται μια συμφωνία από δύο μέρη και το ένα μέρος αποφασίζει να την αλλάξει, τότε πρέπει να ενημερώσει και το άλλο μέρος», είπε επίσης κάνοντας λόγο για «μικρή απογοήτευση στον τρόπο επικοινωνίας».

Προσφυγή της Εκκλησίας στο Συμβούλιο της Επικρατείας

Οι 82 μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος αποφάσισαν να προχωρήσουν σε προσφυγή στο ΣτΕ, διαφωνώντας με την απόφαση των περιοριστικών μέτρων της κυβέρνησης. Μια κίνηση που γίνεται για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, να προσφύγει δηλαδή η Εκκλησία στην Δικαιοσύνη κατά κυβερνητικής απόφασης. Ωστόσο, ώσπου να κατατεθεί, να συζητηθεί και να δημοσιευθεί η όποια απόφαση, ο εορτασμός των Θεοφανίων θα έχει παρέλθει, όμως θεωρείτε ως κίνηση συμβολισμού για την Εκκλησία.

Τι αναφέρει η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου


Οπως αναφέρει η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας, έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν στο άνοιγμα των ναών με βάση τα μέτρα που είχαν αναγγελθεί πριν τις γιορτές. Συγκεκριμένα:

Παρουσία πιστών εντός των εκκλησιών και την εορτή των Θεοφανείων θα είναι με αναλογία ένας ανά 15 τμ, με ελάχιστη απόσταση 2 μέτρων και μέγιστο αριθμό πιστών εντός των ναών (έως 375 τμ) τους 25.
Σε μητροπολιτικούς ναούς οι πιστοί θα φτάνουν τους 50 εντός των εκκλησιών.

Η ΔΙΣ στην ανακοίνωσή της μετά την έκτακτη συνεδρίαση ζήτησε να «γίνει σεβαστή η ΚΥΑ» που προβλέπει οι ιεροί ναοί να παραμείνουν ανοικτοί για τη συμμετοχή των πιστών στη Θεία Λειτουργία και τον Αγιασμό των υδάτων εντός των ιερών ναών κατά την εορτή των Θεοφανίων «χωρίς περαιτέρω προβλήματα» και τόνισε πως «μοναδικός τρόπος επίλυσης των ζητημάτων της πολιτείας με τις θρησκευτικές κοινότητες» είναι να γίνει διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών.

Αντιδρά η κυβέρνηση: Ο νόμος δεν εφαρμόζεται κατά το δοκούν


Η απόφαση της Ιεράς Συνόδου έφερε και την αντίδραση της κυβέρνησης. Σε απάντησή της τονίζει πως «ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμόζεται κατά το δοκούν, ώστε να τον αγνοεί όποιος διαφωνεί», δείχνοντας πως δεν θα δεχτεί το «αντάρτικο» της Εκκλησίας για τα Θεοφάνεια.

«Η Κυβέρνηση σε όλα τα στάδια της πανδημίας βρισκόταν σε διαρκή διαβούλευση με την Εκκλησία για τα θέματα των Λειτουργιών, με σεβασμό στη δημόσια υγεία αλλά και την πίστη των ανθρώπων. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκαν οι Λειτουργίες Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς και προβλέφθηκε η Λειτουργία των Θεοφανείων. Η ανάγκη να μη διακυβευθεί η σταθερή πορεία για την καταπολέμηση του ιού, εν όψει ιδίως και της επαναλειτουργίας των σχολείων, επέβαλε για την τρέχουσα εβδομάδα την επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς περιορισμών στην αγορά και την κοινωνία, μεταξύ των οποίων και η πρόβλεψη να γίνει η Λειτουργία των Θεοφανείων χωρίς την παρουσία πιστών. Βεβαίως, παραμένει η δυνατότητα παρεμπίπτουσας ατομικής προσευχής των πιστών στους ναούς.

ρόληψης και προφύλαξης αποτελεί υποχρέωση αλλά και πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης και ευθύνης όλων μας» ήταν η κυβερνητική απάντηση.

Και το ΚΙΝΑΛ πάντως αντέδρασε στην στάση της Εκκλησίας, αναφέροντας πως «Είναι αδιανόητο όταν οι πολίτες υποχρεώνονται σε ένα σκληρό lockdown, η Ιερά Σύνοδος να ζητά εξαιρέσεις, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Εκεί οδηγούν οι υποχωρήσεις και η ενδοτικότητα της κυβέρνησης και η απουσία σχεδίου για ασφαλές άνοιγμα».

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε σε ανακοίνωσή του πως τα μέτρα θα πρέπει να τηρηθούν για όλους το ίδιο και αναρωτήθηκε αν ο πρωθυπουργός «θα κάνει τα στραβά μάτια σε εξαιρέσεις για την Εκκλησία».
LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Χιτζάμπ κάτω από το κράνος: Η Nora Al Matrooshi είναι η πρώτη γυναίκα αστροναύτης από την Αραβία

Η 28χρονη Nora Al Matrooshi είναι η πρώτη γυναίκα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα- και την Αραβία ολόκληρη- που θα δει τη γη από πολύ, πολύ...

Έρευνα: Προτιμούν να ταξιδέψουν από το να βρουν την αληθινή αγάπη

Έρευνα για τις τάσεις που καταγράφονται στον τουρισμό δημοσιοποίησε η Booking.

Σαλαμίνα: Βρέθηκε τμήμα του τείχους της Κλασικής εποχής σε αρχαιολογική έρευνα

Ιδιαίτερα σημαντικά ήταν τα αποτελέσματα της διεπιστημονικής υποβρύχιας αρχαιολογικής έρευνας στις ανατολικές ακτές της Σαλαμίνας, που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο του 2020, για πέμπτο κατά σειρά έτος, στο πλαίσιο...

Recent Comments