Monday, March 8, 2021
Home History 2 ΧΡΟΝΙΑ: Ισχυρή η μνήμη του Σιατίστης Παύλου σε καιρούς προκλήσεων

2 ΧΡΟΝΙΑ: Ισχυρή η μνήμη του Σιατίστης Παύλου σε καιρούς προκλήσεων

Δύο έτη συμπληρώνονται, κατά τις 13 Ιανουαρίου 2021, απο την κοίμηση του μακαριστού Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κυρού Παύλου. Πρώτη σκέψη, πρώτος συλλογισμός, πρώτη αναρώτηση εις τον νουν: Σε τόσο κρίσιμες στιγμές να λείπει ένας τέτοιος Ιεράρχης;

Το πεδίο των παρεμβάσεων του υπήρξε ευρύ, αλλά πάντοτε ενθυμείται κανείς με αναπόληση τις ομιλίες και νουθεσίες και πνευματικές οικοδομές του, πάνω στα θέματα του Γάμου, της αρμονίας στην οικογενιακή εστία και τη διαπαιδαγώγηση των τέκνων. Η σχέση του και η προσωπική εμπειρία του με τον Άγιο Ιάκωβο Τσαλίκη ήταν γνωστή, έχοντας μαρτυρηθεί απο τον ίδιο με σεμνότητα σε πάρα πολλές δημόσιες ομιλίες του. Τώρα που λείπει περισσότερο απο ποτέ, ξανακούμε την φωνή, την πνοή, ξανακοιτάζουμε και ψηλαφούμε την εικόνα του. Η Εκκλησία μας βάλλεται, Παύλε! Αδικείται! Πολλές φορές, δε, με κατάφορα ψέματα.

Το ποίημα που έγραψε ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Σισανίου & Σιατίστης

ΣΙΣΑΝΙΟΥ ΚΑΙ ΣΙΑΤΙΣΤΗΣ ΠΑΥΛΟΣ (+13-1-2019)
Βυθίστηκες
στὴν ἄδυτη χαρὰ
πέραν τοῦ τάφου.
Τὰ ἴχνη σου ἐδῶ
σταγόνες ἱδρώτα καὶ ρανίδες αἵματος
ἐπάνω μας.
Ἀνεξίτηλα.
Ὑπῆρξες
πληγὴ Χριστοῦ
καὶ πηγὴ δόξας Του.
Σπόγγος τῆς Ἀγάπης Του.
Σ’ εὐγνωμονοῦμε
γιὰ ὅσα ζήσαμε
καὶ γιὰ ὅσο σὲ ζήσαμε.
Ξέρουμε ὅτι τώρα
μέσα στὸ Φῶς ὅπου ὅλα ἀποκαλύπτονται
περισσότερο καὶ εὐκολότερα
δίχως κόπο
μᾶς ἀντιλαμβάνεσαι
καὶ σ’ εὐχαριστοῦμε ποὺ μᾶς ἔχεις ἔννοια!
Συχώρα μας, μόνο, ποὺ ἀνθρωπίνως δειλιάσαμε
παγώσαμε, σάμπως ἀμήχανοι
μόλις κοιμήθηκες
γιὰ νὰ ξυπνήσεις Ἐκεῖ!
Ἦταν Κυριακὴ ἀπόγευμα
καὶ ἡ Σιάτιστα σαβανωμένη ἀπὸ τὰ χιόνια τοῦ Γενάρη…
Κάπως μᾶς φάνηκε
νὰ ζοῦμε αὐτὸ ποὺ χρόνια παντοῦ εὐαγγελιζόσουν
κάνοντας τὴ μελέτη θανάτου
ψαύση Ζωῆς!

«Ο μακαριστός Παύλος υπήρξε σταθερός στις αρχές του»

Την Κυριακή, μετά την εορτή των Θεοφανείων, 10 Ιανουαρίου 2021, τελέστηκε το 2ο ετήσιο Μνημόσυνο του μακαριστού Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κυρού Παύλου, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στην Πάνω Δευτερά. 

Της Θείας Λειτουργίας προέστει ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας, συμπαραστατούμενος από κληρικούς της Μητροπόλεώς του.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Πανιερώτατος τέλεσε το 2ο ετήσιο Μνημόσυνο του μακαριστού Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κυρού Παύλου.

Στην σύντομη ομιλία του, ο Πανιερώτατος αναφέρθηκε στις αρετές που αναφέρει ο Απόστολος Παύλος στην προς Γαλάτα επιστολή «αγάπη, χαρά, ειρήνη, μακροθυμία, χρηστότης, αγαθωσύνη, πίστις, πραότης, εγκράτεια», οι οποίες απηχούν στο πρόσωπο του μακαριστού Μητροπολίτου Παύλου. Ο Πανιερώτατος ανέφερε το εξης: «είχα το προνόμιο, πριν την αιφνίδια κοίμησή του, να γνωρίσω προσωπικά και να ωφεληθώ από την οσία ζωή και ποιμαντορία του». Συνέχισε ο Πανιερώτατος στην ομιλία του, λέγοντας ως θεολόγος, συγγραφέας, αρθρογράφος και ιεροκήρυκας, υπήρξε σταθερός και ειλικρινής στις αρχές του, χωρίς συμβιβασμούς και ωραιοποιήσεις. Υπήρξε αυστηρός με την αδικία, την απιστία και την αμαρτία σε όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις του, γεγονός που του δημιουργούσε πολλές φορές προβλήματα.

Τέλος, ανέφερε ότι ο Μητροπολίτης Σιατίστης Παύλος ήταν ένας Επίσκοπος αγάπης και θυσίας. Θα βρίσκεται πάντα στις καρδιές μας, ως ένας πνευματικός βηματοδότης ποιμαντικού ήθους. Ας είναι αιωνία αυτού η μνήμη.

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Deepfake videos: Η επικίνδυνη πλευρά της τεχνολογίας

Θα φτάσουμε κάποια στιγμή που δεν θα πιστεύουμε τίποτα από όσα βλέπουμε στο Διαδίκτυο ή στην τηλεόραση; Θα έρθει άραγε μία μέρα που δεν θα μπορούμε να ξεχωρίσουμε το αληθινό από το ψεύτικο; Που δεν θα μπορούμε να πιστέψουμε ούτε τα ίδια μας τα μάτια;

Γυναίκα πρόεδρο στο Λευκό Οίκο έως το 2030 «βλέπουν» οι περισσότεροι Αμερικανοί

Ποσοστό άνω του 90% των Αμερικανών πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ μπορούν να έχουν την πρώτη γυναίκα πρόεδρο εντός μιας δεκαετίας, σύμφωνα με δημοσκόπηση του δόθηκε στη δημοσιότητα ανήμερα της Παγκόσμιας...

Στο Ντουμπάι, τα μάτια των επιβατών αντικαθιστούν τα διαβατήρια

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πιστεύεται ότι διαχειρίζονται ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα μαζικής παρακολούθησης μέσω καμερών ασφαλείας, το οποίο επεκτείνεται με πρόφαση την πανδημία.

Trafficking: Το δουλεμπόριο στον 21ο αιώνα

8 Μαρτίου: Ημέρα της Γυναίκας - Στην Ευρώπη, 20.000 θύματα trafficking ετησίως εκ των οποίων το 90% είναι γυναίκες.

Recent Comments