Wednesday, April 14, 2021
Home Politics Greece Απ. Πάνας: "Να στηριχτεί επιτέλους ο Μελισσοκομικός Κλάδος"

Απ. Πάνας: “Να στηριχτεί επιτέλους ο Μελισσοκομικός Κλάδος”

Σε Κοινοβουλευτική παρέμβαση προχώρησε ο Βουλευτής Χαλκιδικής, Απόστολος Πάνας, καταθέτοντας Ερώτηση  προς  τους κ.κ. Υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, με σκοπό την ενίσχυση του μελισσοκομικού κλάδου.

Με την εν λόγω Ερώτηση, ο κος Πάνας υπενθύμισε στην Κυβέρνηση τις αρνητικές επιπτώσεις, που επέφερε η πανδημία στον μελισσοκομικό κλάδο, κάτι που έχει επισημανθεί ήδη στην με αρ.Πρωτ. 9208-03/09/2020 Ερώτησή του με θέμα: «Ανάγκη επανεξέτασης των μέτρων στήριξης στον μελισσοκομικό κλάδο ολόκληρης της χώρας». Συγκεκριμένα, ο Βουλευτής υπογράμμισε ξανά το γεγονός πως παρά τις πληγές, που ο κορονοϊος άνοιξε στον μελισσοκομικό κλάδο, λόγω των περιοριστικών μέτρων κατά της Covid – 19 και της μείωσης του τουρισμού στην Ελλάδα, ο μελισσοκομικός κλάδος δεν εντάχθηκε στους  πληττόμενους ΚΑΔ, οι οποίοι έλαβαν την οικονομική ενίσχυση της Πολιτείας.

Ο Βουλευτής τονίζει πως ο εν λόγω κλάδος αντιμετωπίζει μία από τις χειρότερές του φάσεις τόσο λόγω της μειωμένης παραγωγής, η οποία οφείλεται στις αντίξοες καιρικές συνθήκες, που δεν επέτρεψε τα μελίσσια να αναπτυχθούν, όσο και λόγω της απώλειας εισοδήματος εξαιτίας της μείωσης της πώλησης των μελισσοκομικών προϊόντων. Επιπλέον το ζήτημα των ελληνοποιήσεων, τραγικοποιεί την ήδη επιβαρυμένη με προβλήματα αγορά μελισσοκομικών προϊόντων. 

Ο κ. Πάνας σχολίασε σχετικά: «Οι αλυσιδωτές παραπάνω καταστάσεις έχουν οδηγήσει  τον  Έλληνα παραγωγό, ο οποίος παράγει ποιοτικό μέλι και το διαθέτει στην αγορά, σύμφωνα με τους όρους και κανόνες που επιτάσσει η πολιτεία σε οικονομικό αδιέξοδο. Ζητώ την άμεση στήριξη των παραγωγών μελισσοκομικών προϊόντων δεδομένου ότι οι εν λόγω παραγωγοί παρόλο που καταβάλλουν ετήσια ασφάλιστρα στον ΕΛΓΑ δεν έχουν αποζημιωθεί ποτέ για τη μειωμένη τους παραγωγή λόγω καιρικών συνθηκών»

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

                                                         ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ.Υπουργούς:

1) Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Μ. Βορίδη

2) Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρα

Θέμα: « Στήριξη του μελισσοκομικού κλάδου ».

Κύριοι Υπουργοί,

Η πανδημία της covid-19 έχει επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στον μελισσοκομικό κλάδο κάτι που έχει επισημανθεί ήδη στην με αρ.Πρωτ. 9208-03/09/2020 Ερώτησή μου με θέμα: «Ανάγκη επανεξέτασης των μέτρων στήριξης στον μελισσοκομικό κλάδο ολόκληρης της χώρας».

Το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο εξακολουθεί να λησμονεί το γεγονός ότι ο μελισσοκομικός κλάδος έχει πληγεί στο σύνολό του, ιδίως κατά τους τελευταίους μήνες λόγω των περιοριστικών μέτρων κατά της Covid – 19 ενώ αποτελεί κλάδο του πρωτογενούς τομέα που δεν εντάχθηκε στους  πληττόμενους ΚΑΔ, οι οποίοι έλαβαν την οικονομική ενίσχυση της Πολιτείας.

Επιπλέον ο κλάδος της μελισσοκομίας αντιμετωπίζει μία από τις χειρότερές του φάσεις τόσο λόγω της μειωμένης παραγωγής, η οποία οφείλεται στις αντίξοες καιρικές συνθήκες, που δεν επέτρεψε τα μελίσσια να αναπτυχθούν, όσο και λόγω της απώλειας εισοδήματος εξαιτίας της μείωσης του τουρισμού στην Ελλάδα, άρα και της πώλησης των μελισσοκομικών προϊόντων.

Στα ήδη προαναφερόμενα προβλήματα, που καλούνται οι μελισσοκόμοι να αντιμετωπίσουν προστίθεται και το ζήτημα των ελληνοποιήσεων, τραγικοποιώντας την ήδη επιβαρυμένη με προβλήματα αγορά μελισσοκομικών προϊόντων.  Επιτήδειοι εισάγουν χαμηλής ποιότητας, φθηνό μέλι και το προωθούν ως ελληνικό προϊόν εξαπατώντας την πολιτεία και τους καταναλωτές.

Οι αλυσιδωτές παραπάνω καταστάσεις έχουν οδηγήσει  τον  Έλληνα παραγωγό, ο οποίος παράγει ποιοτικό μέλι και το διαθέτει στην αγορά, σύμφωνα με τους όρους και κανόνες που επιτάσσει η πολιτεία σε οικονομικό αδιέξοδο.

Αβίαστα, λοιπόν, έχει καταστεί σαφής η επιτακτική ανάγκη στήριξης των παραγωγών μελισσοκομικών προϊόντων.

Με δεδομένο ότι ο μελισσοκομικός κλάδος έχει υποστεί σημαντική ζημιά λόγω των μέτρων περιορισμού κατά της πανδημίας

Με δεδομένο ότι ο μελισσοκομικός κλάδος παίζει σημαντικό ρόλο στον πρωτογενή τομέα

Με δεδομένο ότι οι εν λόγω παραγωγοί παρόλο που καταβάλλουν ετήσια ασφάλιστρα στον ΕΛΓΑ δεν έχουν αποζημιωθεί ποτέ για τη μειωμένη τους παραγωγή λόγω καιρικών συνθηκών.

Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί :

  1. Προτίθεστε να στηρίξετε το εισόδημα των μελισσοκόμων έστω με την ένταξή τους στους πληγέντες ΚΑΔ λόγω της επιδημία της COVID-19;
  2. Προτίθεστε να ενισχύσετε τη μελισσοκομική δραστηριότητα χρησιμοποιώντας  τους Εθνικούς ή και Κοινοτικούς πόρους;
  3. Προτίθεστε να εξετάσετε το αίτημα χορήγησης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης και στους μελισσοκόμους από το Εθνικό Απόθεμα;
  4. Ποια μέτρα ενίσχυσης των ελεγκτικών μηχανισμών προτίθεστε να λάβετε με σκοπό την προστασία τόσο των μελισσοκόμων όσο και των καταναλωτών από τις ελληνοποιήσεις του μελιού;

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Χιτζάμπ κάτω από το κράνος: Η Nora Al Matrooshi είναι η πρώτη γυναίκα αστροναύτης από την Αραβία

Η 28χρονη Nora Al Matrooshi είναι η πρώτη γυναίκα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα- και την Αραβία ολόκληρη- που θα δει τη γη από πολύ, πολύ...

Έρευνα: Προτιμούν να ταξιδέψουν από το να βρουν την αληθινή αγάπη

Έρευνα για τις τάσεις που καταγράφονται στον τουρισμό δημοσιοποίησε η Booking.

Σαλαμίνα: Βρέθηκε τμήμα του τείχους της Κλασικής εποχής σε αρχαιολογική έρευνα

Ιδιαίτερα σημαντικά ήταν τα αποτελέσματα της διεπιστημονικής υποβρύχιας αρχαιολογικής έρευνας στις ανατολικές ακτές της Σαλαμίνας, που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο του 2020, για πέμπτο κατά σειρά έτος, στο πλαίσιο...

Recent Comments