Monday, March 8, 2021
Home Health & Life COVID Κοροναϊός : Τεστ ανάσας κάνει ντεμπούτο στην Ολλανδία

Κοροναϊός : Τεστ ανάσας κάνει ντεμπούτο στην Ολλανδία

Μια «ηλεκτρονική μύτη» που ανιχνεύει τη λοίμωξη Covid-19 στην ανθρώπινη ανάσα άρχισε να χρησιμοποιείται σε εξεταστικά κέντρα της Ολλανδίας για να επιταχύνει τον έλεγχο του πληθυσμού.

Το SpiroNose, μια συσκευή της ολλανδικής εταιρείας Breathomix, δίνει αποτέλεσμα σε μόλις ένα λεπτό, αν και η αξιοπιστία του είναι σημαντικά μικρότερη συγκριτικά με τα μοριακά τεστ.

Η ηλεκτρονική μύτη δεν ανιχνεύει τον ίδιο τον ιό, μπορεί όμως να αναγνωρίζει τους ασθενείς από το «προφίλ» της αναπνοής τους.

Στα τέσσερα μεγαλύτερα εξεταστικά κέντρα της Ολλανδίας, οι προσερχόμενοι θα καλούνται να φυσήξουν μέσα στον σωλήνα της συσκευής και θα ενημερώνονται για το αποτέλεσμα σε λίγα λεπτά.

Η συσκευή μεταδίδει τις μετρήσεις σε διαδικτυακή υπηρεσία για ανάλυση (Breathomix)

Σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος, ο εξεταζόμενος θεωρείται υγιής και ελεύθερος να φύγει, δήλωσε η λοιμωξιολόγος Μάρικεν βαν ντερ Λούμπεν των υγειονομικών αρχών του Άμστρνταμ. Ωστόσο η συσκευή είναι πιθανό να δώσει ψευδώς θετικό αποτέλεσμα. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να ακολουθήσει μοριακό τεστ προκειμένου να επιβεβαιωθεί ότι η μόλυνση που εντοπίστηκε οφείλεται στον κοροναϊό.

Οι αρχές της Ολλανδίας έδωσαν το πράσινο φως για τη χρήση της συσκευής έπειτα από πολύμηνες έρευνες, είπε η Βαν ντερ Λούμπεν σύμφωνα με το Reuters.

«Είναι μια υποσχόμενη τεχνολογία, κυρίως χάρη στην ταχύτητά της» σχολίασε ο Βέλγος ιολόγος Μαρκ Βαν Ρανστ.

Η Breathomix είχε αρχικά αναπτύξει τη συσκευή για τη διάγνωση του άσθματος και του καρκίνου του πνεύμονα. Το SpiroNose περιλαμβάνει και σπιρόμετρο, βασικό εργαλείο για την εκτίμηση της λειτουργίας των πνευμόνων.

«Τους τελευταίους δύο μήνες ελέγξαμε χιλιάδες ασθενείς με κορονοϊό και ανθρώπους χωρίς, οπότε γνωρίζουμε ποιο είναι το μέσο προφίλ αναπνοής των ασθενών» ανέφερε η Ριάνε ντε Βρις, στέλεχος της Breathomix.

H εταιρεία εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφέρει το SpiroNose και σε εταιρείες ή σχολεία, πρόσθεσε.

Η συσκευή παρουσιάζει πάντως το μειονέκτημα ότι επηρεάζεται από τον καπνό, το αλκοόλ και άλλες ουσίες.

3 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Deepfake videos: Η επικίνδυνη πλευρά της τεχνολογίας

Θα φτάσουμε κάποια στιγμή που δεν θα πιστεύουμε τίποτα από όσα βλέπουμε στο Διαδίκτυο ή στην τηλεόραση; Θα έρθει άραγε μία μέρα που δεν θα μπορούμε να ξεχωρίσουμε το αληθινό από το ψεύτικο; Που δεν θα μπορούμε να πιστέψουμε ούτε τα ίδια μας τα μάτια;

Γυναίκα πρόεδρο στο Λευκό Οίκο έως το 2030 «βλέπουν» οι περισσότεροι Αμερικανοί

Ποσοστό άνω του 90% των Αμερικανών πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ μπορούν να έχουν την πρώτη γυναίκα πρόεδρο εντός μιας δεκαετίας, σύμφωνα με δημοσκόπηση του δόθηκε στη δημοσιότητα ανήμερα της Παγκόσμιας...

Στο Ντουμπάι, τα μάτια των επιβατών αντικαθιστούν τα διαβατήρια

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πιστεύεται ότι διαχειρίζονται ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα μαζικής παρακολούθησης μέσω καμερών ασφαλείας, το οποίο επεκτείνεται με πρόφαση την πανδημία.

Trafficking: Το δουλεμπόριο στον 21ο αιώνα

8 Μαρτίου: Ημέρα της Γυναίκας - Στην Ευρώπη, 20.000 θύματα trafficking ετησίως εκ των οποίων το 90% είναι γυναίκες.

Recent Comments