Wednesday, April 14, 2021
Home Health & Life COVID Νανομηχανικοί έφτιαξαν μηχανισμό που εντοπίζει τον κοροναϊό στην μάσκα

Νανομηχανικοί έφτιαξαν μηχανισμό που εντοπίζει τον κοροναϊό στην μάσκα


Όσο ο κοροναϊός συνεχίζει να μας απειλεί, οι επιστήμονες, οι οποίοι βελτιώνουν συνεχώς τα εργαλεία εντοπισμού και αντιμετώπισης του ιού, μας δίνουν ελπίδες καθημερινά για την εξέλιξη της πανδημίας. Έτσι, νανομηχανικοί από το Πανεπιστήμιο του San Diego δημιούργησαν έναν μηχανισμό, ο οποίος ενσωματώνεται στις κοινές μάσκες προσώπου και μπορεί να εντοπίσει τον κορωνοϊό στον αέρα στον οποίο βρισκόμαστε και αναπνέουμε.

Πρόκειται για μια λωρίδα που αλλάζει χρώμα και η λειτουργία του μοιάζει με εκείνο ενός κλασικού τεστ εγκυμοσύνης. Αυτό το κιτ θα δίνει στο άμεσο μέλλον σε όλους να αξιολογούν την ασφάλεια του περιβάλλοντος στο οποίο βρίσκονται. Η ερευνητική ομάδα που διαμόρφωσε αυτό το εξαιρετικό εργαλείο έλαβε επιδότηση 1.3 εκατομμυρίων δολαρίων από τμήμα του Αμερικάνικου Συστήματος Υγείας, κάτι που δείχνει πόσο ελπιδοφόρο είναι σαν μέσο εντοπισμού του ιού.

Οι επιστήμονες δημιούργησαν ένα μικρό τεστ κιτ που τοποθετείται στο μπροστινό μέρος κάθε μάσκας και το οποίο μπορεί να παραχθεί μαζικά στο ελάχιστο ποσό των 0,025 λεπτών ανά μηχανισμό. Αφού αναπνεύσουμε μέσα από τη μάσκα για 4-5 ώρες, αρκετά σωματίδια θα είναι διαθέσιμα ώστε να μπορούμε να διαπιστώσουμε αν ήρθαμε σε επαφή με τον ιό κατά τη διάρκεια της παραμονής μας σε κάποιο χώρο.

«Με πολλούς τρόπους, οι μάσκες είναι ο ιδανικός αισθητήρας που φοράμε στον σύγχρονο κόσμο μας», σχολίασε ο Jesse Jokerst, καθηγητής νανομηχανικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και μέλος της ερευνητικής ομάδας.

«Παίρνουμε κάτι που οι περισσότεροι άνθρωποι φορούν ήδη και του δίνουμε νέο σκοπό, ώστε να μπορούμε να εντοπίσουμε γρήγορα και εύκολα νέες μολύνσεις και να προστατεύσουμε τις κοινότητες», προσέθεσε.

Για να εντοπίσει τον ιό, το άτομο θα σπάει ένα πλαστικό σημείο του κιτ, το οποίο αμέσως θα απλώνεται στη λουρίδα σε υγρή μορφή και ανάλογα με το χρώμα θα φαίνεται αν ήρθε σε επαφή με τον ιό ή όχι. Η λωρίδα θα γίνεται μπλε ή κόκκινη.

Σύμφωνα με την ίδια την ερευνητική ομάδα, το επίτευγμά τους αυτό είναι ιδανικό για τις φυλακές, τις δομές, τα νοσοκομεία και σε άλλα περιβάλλον όπου οι άνθρωποι πρέπει να στέκονται σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους για πολλές ώρες. Έτσι, τα κιτ θα μπορούσαν να προλάβουν εξάρσεις σε συγκεκριμένα σημεία των πόλεων.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Χιτζάμπ κάτω από το κράνος: Η Nora Al Matrooshi είναι η πρώτη γυναίκα αστροναύτης από την Αραβία

Η 28χρονη Nora Al Matrooshi είναι η πρώτη γυναίκα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα- και την Αραβία ολόκληρη- που θα δει τη γη από πολύ, πολύ...

Έρευνα: Προτιμούν να ταξιδέψουν από το να βρουν την αληθινή αγάπη

Έρευνα για τις τάσεις που καταγράφονται στον τουρισμό δημοσιοποίησε η Booking.

Σαλαμίνα: Βρέθηκε τμήμα του τείχους της Κλασικής εποχής σε αρχαιολογική έρευνα

Ιδιαίτερα σημαντικά ήταν τα αποτελέσματα της διεπιστημονικής υποβρύχιας αρχαιολογικής έρευνας στις ανατολικές ακτές της Σαλαμίνας, που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο του 2020, για πέμπτο κατά σειρά έτος, στο πλαίσιο...

Recent Comments