Thursday, March 4, 2021
Home Health & Life COVID Απόφαση-σταθμός για την απαγόρευση κυκλοφορίας από το δικαστήριο της Χάγης

Απόφαση-σταθμός για την απαγόρευση κυκλοφορίας από το δικαστήριο της Χάγης

Η ολλανδική κυβέρνηση βρίσκεται πλέον στα…σχοινιά μετά από την καταδίκη του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Σε αυτό το μακρύ και βασανιστικό 4μηνο της δεύτερης καραντίνας που βιώνει συνολικά η Ευρώπη, υπάρχουν σαφώς πολλά πράγματα που δεν κάθονται καλά σε επίπεδο αποδοχής και υπακοής στο μέσο πολίτη.

Απ΄όλα τα δύσκολα και πρωτόγνωρα που έχουν φέρει στην καθημερινότητα μας τα δεδομένα της πανδημίας, έχουμε την αίσθηση πως το μέτρο που θα άλλαζαν πρώτο απ΄όλα και εν ριπή οφθαλμού όλοι, είναι αυτό της απαγόρευσης κυκλοφορίας μετά τις 21:00 το βράδυ που ισχύει στις περισσότερες χώρες. Σε μας δε, εδώ στην Ελλάδα, τα σαββατοκύριακα η επιθυμία για κατάργηση της απαγόρευσης μεγεθύνεται ανάλογα με την αύξηση των ωρών περιορισμού.

Εφόσον λοιπόν ζούμε 4 μήνες μια κατάσταση που δεν πείθει καθόλου ότι συνεισφέρει στη μείωση των κρουσμάτων και κατ΄επέκταση των νεκρών, ήρθε τώρα μια δικαστική απόφαση να ανοίξει έναν δρόμο που – μικρή η πιθανότητα – θα μπορούσε να αφαιρέσει έστω αυτόν τον βραχνά.

Η απόφαση του δικαστηρίου της Χάγης αφορά στο μέτρο απαγόρευσης της ολλανδικής κυβέρνησης που έχει επιβληθεί για τις ώρες 21:00 ως 04:30 το πρωί στην Ολλανδία, ύστερα από προσφυγή της ομάδας Viruswaarheid, που σημαίνει «Η αλήθεια για τον ιό».

Ιδρυτής αυτού του οργανισμού είναι ο Βίλεμ Ένγκελ, καθηγητής χορού, ο οποίος είναι από τους γνωστότερους σκεπτικιστές στην πολιτική αντιμετώπισης της πανδημίας και μάλιστα δεν διστάζει να επικρίνει ανοιχτά τα εμβόλια και την αποτελεσματικότητα τους, ενώ έχει χαρακτηρίσει ως ψεύτικη την ύπαρξη της βρετανικής μετάλλαξης.

Η αντίδραση ξεκίνησε και γιγαντώθηκε από τις 23 Ιανουαρίου, όταν και η κυβέρνηση του Ρούτε έθεσε για πρώτη φορά σε εφαρμογή το μέτρο απαγόρευσης, ενώ εμείς το έχουμε υποστεί για τόσες εβδομάδες. Σε αρκετές πόλεις κιόλας υπήρξαν πορείες διαμαρτυρίας για την απαγόρευση αυτή. Άμστερνταμ, Ρότερνταμ και Αϊντχόβεν γέμισαν από διαμαρτυρόμενους πολίτες για 3 ημέρες, κάτι που κατέστησε τις αντιδράσεις ως τις πιο έντονες των τελευταίων 40 ετών στη χώρα, με την αστυνομία να προχωρά σε συλλήψεις

Η Viruswaarheid πήγε την υπόθεση δικαστικά και το δικαστήριο απεφάνθη ότι αυτό το μέτρο, που είχαν να δουν στην Ολλανδία από την εποχή του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου και την επέλαση του Γ΄Ράιχ, θα είχε ισχύ μόνον εφόσον υπήρχε μια προφανής έκτακτη ανάγκη. Η έδρα έκρινε όμως ότι δεν τεκμαίρεται από πουθενά κάτι το επείγον και γι΄αυτό η απαγόρευση κρίθηκε ως αντιδημοκρατική και αντισυνταγματική.

«Η απαγόρευση πρέπει να αρθεί άμεσα, καθώς αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση της ελευθερίας στη μετακίνηση και στην ιδιωτικότητα» ανέφερε στην αιτιολογία του το δικαστήριο. Επιπρόσθετα, ο δικαστής εξήγησε στο σκεπτικό του ότι πριν ένα χρόνο η πίεση στο σύστημα υγείας ήταν απείρως μεγαλύτερη και δεν είχε επιβληθεί το εν λόγω μέτρο και κατέρριψε την τρομολαγνεία της κυβέρνησης σχετικά με τη βρετανική μετάλλαξη.

Αυτή η απόφαση αναγκάζει την κυβέρνηση Ρούτε να εναρμονιστεί και να άρει την απαγόρευση από το βράδυ της Τρίτης. Μάλιστα, ο Ρούτε σε ανακοίνωση του συνέστησε στους Ολλανδούς να συνεχίσουν σε μοτίβο απαγόρευσης, ακόμα κι αν αυτή αρθεί, ενώ παράλληλα επεξεργάζεται με τους υπουργούς του εναλλακτικό μέτρο που δεν θα μπορέσει να καταρριφθεί σε δικαστήριο, ελπίζοντας ταυτόχρονα πως θα μπορέσει η κυβέρνηση του να ζητήσει επανεξέταση της απόφασης.

«Αν το μέτρο αυτό δεν έχει νομική βάση, αυτό δε σημαίνει πως δεν είναι σωστό» τόνισε χαρακτηριστικά ο Ρούτε, που βλέπει την πιθανότητα επανεκλογής του στις 17 Μαρτίου να μειώνεται κι άλλο.

Πάντως, αυτή η απόφαση του δικαστηρίου δεν πρέπει να ειδωθεί ως κάτι που αφορά μόνο την Ολλανδία, αλλά πρέπει να αποτελέσει εφαλτήριο για να διεκδικηθεί μια επανεξέταση του μέτρου από όλες τις κυβερνήσης που το εφαρμόζουν, ιδίως όταν αυτό το μέτρο δεν έχει αποφέρει το αποτέλεσμα που θα περίμενε κανείς.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Το νέο έργο του Banksy αφηγείται μια ιστορία πάθους πάνω στον τοίχο της παλιάς φυλακής Reading Gaol

Όταν ο κατάδικος Όσκαρ Ουάιλντ έστειλε γράμμα μέσα από το κελί του στην παράνομη αγάπη του, τον Άλφρεντ Ντάγκλας..

Μνήμες ξύπνησε η δόνηση στην Ελασσόνα-Οι μεγαλύτεροι σεισμοί στην Ελλάδα

Ο ισχυρότερος σεισμός που έχει σημειωθεί ποτέ στην Ελλάδα ήταν το 1856 στις 12 Οκτωβρίου, μεγέθους 8,2 Ρίχτερ στη Ρόδο, αφήνοντας πίσω του 618 θύματα, ενώ ο φονικότερος ήταν το 1881 στην Χίο με πάνω από 4.000 νεκρούς.

Μία έφηβη κέρδισε το βραβείο της Ε.Ε. για ένα «ψεύτικο» eshop που βοηθά τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας

Μία έφηβη από την Πολωνία αποφάσισε να κάνει κάτι δραστικό όταν έμαθε ότι τα ποσοστά της ενδοοικογενειακής βίας αυξήθηκαν δραματικά εν μέσω του lockdown...

H Google θα σταματήσει οριστικά την παρακολούθηση των χρηστών από σάιτ σε σάιτ

Tα κατασκοπευτικά cookies δεν θα αντικατασταθούν από νέα εργαλεία παρακολούθησης

Recent Comments