Wednesday, April 14, 2021
Home ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Στο Ντουμπάι, τα μάτια των επιβατών αντικαθιστούν τα διαβατήρια

Στο Ντουμπάι, τα μάτια των επιβατών αντικαθιστούν τα διαβατήρια

Το φουτουριστικό αεροδρόμιο του Ντουμπάι, ο πιο πολυσύχναστος κόμβος διεθνών πτήσεων παγκοσμίως, εγκαινίασε σύστημα που σκανάρει την ίριδα των επιβατών για να επιβεβαιώνει την ταυτότητά τους και να επιτρέπει την είσοδο στα αεροπλάνα χωρίς ελέγχους και κάρτες επιβίβασης.

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων παρουσίασε την τεχνολογία ως όπλο κατά της διασποράς του κοροναϊού, αφού καταργούνται οι επαφές των επιβατών με τους υπαλλήλους του αεροδρομίου, ωστόσο το νέο σύστημα εντείνει τις ανησυχίες για παραβίαση της ιδιωτικότητας στη χώρα, η οποία δέχεται επικρίσεις για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στοχοποίηση δημοσιογράφων όπως ο δολοφονημένος Τζαμάλ Κασόγκι.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πιστεύεται ότι διαχειρίζονται ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα μαζικής παρακολούθησης μέσω καμερών ασφαλείας, το οποίο επεκτείνεται με πρόφαση την πανδημία.

Όπως αναφέρει το Associated Press, το σύστημα σάρωσης ίριδας είναι διαθέσιμο σε όλους τους επιβάτες του αεροδρομίου από τον περασμένο μήνα. Μετά το τσεκ-ιν, οι επιβάτες καλούνται να κοιτάξουν το μηχάνημα και μετά είναι ελεύθεροι να περάσουν από τον έλεγχο διαβατηρίων.

Οι πύλες εισόδου του αεροδρομίου αναγνωρίζουν τους επιβάτες από τα μάτια τους σε 1-2 δευτερόλεπτα (PRNewsfoto)

Πολλά αεροδρόμια έχουν υιοθετήσει τα τελευταία χρόνια την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπων, ωστόσο η σάρωση ίριδας θεωρείται πιο αξιόπιστη. Τα δεδομένα που συλλέγονται συνδέονται με την κρατική βάση βιομετρικής αναγνώρισης και οι επιβάτες δεν χρειάζονται να μεταφέρουν ταυτότητα, διαβατήριο ή κάρτα επιβίβασης.

«Το μέλλον είναι εδώ» δήλωσε ο στρατηγός Ομπαΐντ Μεχέγιερ Μπιν Σούρουρ, υποδιευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Διαμονής και Εξωτερικών Υποθέσεων του Ντουμπάι. «Τώρα, όλες οι διαδικασίες είναι πλέον ‘έξυπνες’ και απαιτούν μόνο πέντε με έξι δευτερόλεπτα» είπε.

Το σύστημα είναι προϊόν μιας ασυνήθιστης συνεργασίας ανάμεσα στην κρατική αεροπορική εταιρεία Emirates και την υπηρεσία μετανάστευσης του Ντουμπάι. Σύμφωνα με την εταιρεία, τα βιομετρικά δεδομένα που συλλέγονται συνδέονται με άλλες πληροφορίες ταυτοποίησης όπως τα στοιχεία του διαβατηρίου και οι πληροφορίες της πτήσης.

Τα δεδομένα διατηρούνται «για όσο χρόνο είναι λογικά απαραίτητα για τους σκοπούς για τους οποίους συλλέγονται», λέει η Emirates, χωρίς όμως να διευκρινίζει πώς θα χρησιμοποιούνται τα δεδομένα.

Από την πλευρά του, ο Μπιν Σούρουρ διαβεβαίωσε ότι «κανένας τρίτος» δεν θα έχει πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα των επιβατών.

Παρά τις ανησυχίες για αδιάλειπτη παρακολούθηση των πολιτών, τα συστήματα αναγνώρισης προσώπων επεκτείνονται στο Ντουμπάι. Στη διάρκεια της πανδημίας, η πόλη έχει προωθήσει μια σειρά από τεχνολογίες για την αντιμετώπιση του ιού, όπως θερμικές κάμερες και κάμερες που ελέγχουν αν οι περαστικοί φορούν μάσκες.

Παραμένει μέχρι σήμερα ασαφές αν τα δεδομένα αποθηκεύονται στις κρατικές τράπεζες βιομετρικών στοιχείων.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Χιτζάμπ κάτω από το κράνος: Η Nora Al Matrooshi είναι η πρώτη γυναίκα αστροναύτης από την Αραβία

Η 28χρονη Nora Al Matrooshi είναι η πρώτη γυναίκα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα- και την Αραβία ολόκληρη- που θα δει τη γη από πολύ, πολύ...

Έρευνα: Προτιμούν να ταξιδέψουν από το να βρουν την αληθινή αγάπη

Έρευνα για τις τάσεις που καταγράφονται στον τουρισμό δημοσιοποίησε η Booking.

Σαλαμίνα: Βρέθηκε τμήμα του τείχους της Κλασικής εποχής σε αρχαιολογική έρευνα

Ιδιαίτερα σημαντικά ήταν τα αποτελέσματα της διεπιστημονικής υποβρύχιας αρχαιολογικής έρευνας στις ανατολικές ακτές της Σαλαμίνας, που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο του 2020, για πέμπτο κατά σειρά έτος, στο πλαίσιο...

Recent Comments