Saturday, May 15, 2021
Home NEWS Woman Έρευνα: Σχεδόν το 50% των γυναικών δεν έχουν αυτονομία του σώματός τους

Έρευνα: Σχεδόν το 50% των γυναικών δεν έχουν αυτονομία του σώματός τους

Σύμφωνα με την εμβληματική έκθεση του Παγκόσμιου Πληθυσμού της UNFPA το 2021, που κυκλοφόρησε χθες, πάνω από το 50% των γυναικών δεν έχει αυτονομία των σωμάτων τους.

Για πρώτη φορά, μια έκθεση των Ηνωμένων Εθνών επικεντρώνεται στη σωματική αυτονομία: τη δύναμη να κάνουμε επιλογές για το σώμα μας, χωρίς φόβο βίας ή κάποιον άλλον να αποφασίσει για εμάς.

Αυτή η έλλειψη σωματικής αυτονομίας έχει τεράστιες επιπτώσεις πέρα από τις βαθιές βλάβες σε μεμονωμένες γυναίκες και κορίτσια: δυνητικά καταθλιπτική οικονομική παραγωγικότητα, χαμηλότερες δεξιότητες και με αποτέλεσμα επιπλέον κόστος για την υγειονομική περίθαλψη και τα δικαστικά συστήματα.

Μέσω αυτής της πρωτοποριακής έκθεσης, το UNFPA μετρά τη δύναμη των γυναικών να λαμβάνουν τις δικές τους αποφάσεις σχετικά με το σώμα τους και το βαθμό στον οποίο οι νόμοι των χωρών υποστηρίζουν ή παρεμβαίνουν στο δικαίωμα μιας γυναίκας να λαμβάνει αυτές τις αποφάσεις. 

Τα δεδομένα δείχνουν μια ισχυρή σχέση μεταξύ της δύναμης λήψης αποφάσεων και των υψηλότερων επιπέδων εκπαίδευσης.

Μόνο το 55 τοις εκατό των γυναικών είναι πλήρως εξουσιοδοτημένες να κάνουν επιλογές για την υγειονομική περίθαλψη, την αντισύλληψη και την ικανότητα να λένε ναι ή όχι στο σεξ.
Μόνο το 71% των χωρών εγγυώνται την πρόσβαση στη συνολική φροντίδα μητρότητας.
Μόνο το 75% των χωρών διασφαλίζει νομικά την πλήρη, ίση πρόσβαση στην αντισύλληψη.
Μόνο περίπου το 80% των χωρών έχουν νόμους που υποστηρίζουν τη σεξουαλική υγεία και ευεξία.
Μόνο το 56% των χωρών έχει νόμους και πολιτικές που υποστηρίζουν την ολοκληρωμένη εκπαίδευση σεξουαλικότητας.

«Το γεγονός ότι σχεδόν οι μισές γυναίκες εξακολουθούν να μην μπορούν να πάρουν τις δικές τους αποφάσεις σχετικά με το εάν θα κάνουν σεξ ή όχι, χρησιμοποιούν αντισύλληψη ή αναζητούν υγειονομική περίθαλψη θα πρέπει να μας εξοργίσει», λέει η Εκτελεστική Διευθύντρια της UNFPA, Dr. Natalia Kanem. «Στην ουσία, εκατοντάδες εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια δεν έχουν δικό τους σώμα. Οι ζωές τους κυβερνιόνται από άλλους».

Η έκθεση τεκμηριώνει επίσης πολλούς άλλους τρόπους παραβίασης της σωματικής αυτονομίας γυναικών, ανδρών, κοριτσιών και αγοριών, αποκαλύπτοντας ότι:

20 χώρες ή εδάφη έχουν νόμους «παντρέψου τον βιαστή σου», όπου ένας άντρας μπορεί να αποφύγει την ποινική δίωξη εάν παντρευτεί τη γυναίκα ή το κορίτσι που έχει βιάσει.
43 χώρες δεν έχουν νομοθεσία για το ζήτημα του γάμου (βιασμός από σύζυγο).
-Περισσότερες από 30 χώρες περιορίζουν το δικαίωμα των γυναικών να μετακινούνται έξω από το σπίτι.
-Κορίτσια και αγόρια με αναπηρία είναι σχεδόν τρεις φορές πιο πιθανό να υποστούν σεξουαλική βία, με τα κορίτσια να διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο.

Η έκθεση δείχνει πώς οι προσπάθειες αντιμετώπισης των κακοποιήσεων μπορούν να οδηγήσουν σε περαιτέρω παραβιάσεις της σωματικής αυτονομίας. Οι πραγματικές λύσεις, πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες και τις εμπειρίες των πληγέντων. 

Στη Μογγολία, για παράδειγμα, τα άτομα με αναπηρία οργανώνονται για να παρέχουν άμεση ενημέρωση στην κυβέρνηση σχετικά με τις ανάγκες σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας τους.

Στην Αγκόλα, οι νέοι που εκπαιδεύτηκαν για το σώμα τους, την υγεία και τα δικαιώματά τους κατάφεραν να αναζητήσουν υγειονομική περίθαλψη, να χρησιμοποιήσουν τον οικογενειακό προγραμματισμό, να απορρίψουν το σεξ και να υποβάλουν αίτηση για δικαιοσύνη μετά τη σεξουαλική βία.

«Η άρνηση της σωματικής αυτονομίας είναι μια παραβίαση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών που ενισχύει τις ανισότητες και διαιωνίζει τη βία που προκύπτει από τις διακρίσεις λόγω φύλου», λέει η Δρ Kanem «Δεν είναι τίποτα λιγότερο από μια εξόντωση του πνεύματος και πρέπει να σταματήσει».

«Αντίθετα», λέει η Δρ Kanem, «μια γυναίκα που έχει τον έλεγχο του σώματός της είναι πιο πιθανό να έχει την εξουσία σε άλλους τομείς της ζωής της. Κερδίζει όχι μόνο από την άποψη της αυτονομίας, αλλά και από την πρόοδο στην υγεία και την εκπαίδευση, το εισόδημα και την ασφάλεια. Είναι πιο πιθανό να ευδοκιμήσει, όπως και η οικογένειά της».

Η έκθεση State of World Population είναι η ετήσια εμβληματική δημοσίευση του UNFPA. Εκδίδεται ετησίως από το 1978, ρίχνει φως σε αναδυόμενα ζητήματα στον τομέα της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας και των δικαιωμάτων, φέρνοντάς τα στο προσκήνιο και διερευνώντας τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που παρουσιάζουν για τη διεθνή ανάπτυξη.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Κατατέθηκε η πρόταση “White Dragon” για παραγωγή πράσινου υδρογόνου στη Δυτ. Μακεδονία

Κατατέθηκε επισήμως η πρόταση για την κατασκευή του έργου παραγωγής πράσινου υδρογόνου στη Δυτική Μακεδονία, μια επένδυση ύψους 8 δισ. ευρώ, που προωθείται από...

«Ένα διαφορετικό τσίμπημα»: Το κάστρο του Κόμη Δράκουλα στη Ρουμανία έγινε κέντρο εμβολιασμού

Στην Ελλάδα τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού γίνονται σε εμβολιαστικά κέντρα –έστω και σε mega- ή στον αποστειρωμένο χώρο των νοσοκομείων. Στη Ρουμανία ωστόσο, οι πολίτες της Τρανσυλβανίας έχουν τη...

«Σύνδρομο παραίτησης»: Γιατί δεκάδες παιδιά πρόσφυγες στην Σουηδία πέφτουν σε κώμα;

Οι Αρχές στη Σουηδία προσπαθούν να λύσουν ένα παράξενο ιατρικό πρόβλημα το οποίο εμφανίζεται μόνο στα παιδιά προσφύγων και έχει λάβει την ονομασία  «uppgivenhetssyndrom»...

Η νέα μόδα της πανδημίας: Νοικιάζουν κότες – όχι μόνο για τα φρέσκα αυγά τους

Το τυπικό μοντέλο ενοικίασης λειτουργεί δίνοντας στις οικογένειες μερικά κοτόπουλα, ένα κοτέτσι και τροφή.

Recent Comments