Saturday, May 15, 2021
Home ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Energy Η στιγμή που άλλαξε τον κόσμο: Σάββατο 26 Απριλίου 1986, ώρα 01.23'45"

Η στιγμή που άλλαξε τον κόσμο: Σάββατο 26 Απριλίου 1986, ώρα 01.23’45”

Ήταν Παρασκευή προς Σάββατο του Λαζάρου, 26 Απριλίου 1986. Αν και ο πυρηνικός σταθμός ενέργειας του Τσερνόμπιλ (αφιερωμένος στον Β.Ι. Λένιν) στη Σοβιετική Ένωση λειτουργούσε από το 1984 έπρεπε να περάσει ένα τεστ ακόμα για να είναι και τυπικά εντάξει. Στη δοκιμή θα έπρεπε να παραμείνει η ψύξη στον αντιδραστήρα  σε περίπτωση που υπήρχε διακοπή ρεύματος.  Οι τρεις  βοηθητικές εφεδρικές diesel γεννήτριες χρειαζόντουσαν για να ανεβάσουν στροφές από 60 έως 75 δευτερόλεπτα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Γι’ αυτό το χρονικό διάστημα ο αντιδραστήρας θα παρέμενε χωρίς ψύξη και αυτό θα δημιουργούσε πολύ σοβαρούς κινδύνους.

Χάρτης της ευρύτερης περιοχής, με εμφαινόμενες τις πληγείσες εκτάσεις : απαγορευ(κόκκινομένη ζώνη, ανοιχτό κόκκινο: ζώνη μόνιμου ελέγχου, ροζ: ζώνη περιοδικού ελέγχου, κίτρινο: απροσδιόριστη ζώνη.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος οι Ρώσοι επιστήμονες σχεδίασαν να πάρουν τη διαθέσιμη ενέργεια των ατμοστροβίλων για να καλύψουν το χρονικό αυτό κενό.  Η πρώτη δοκιμή έγινε  το 1984 και η δεύτερη το 1985 χωρίς επιτυχία. Αφού επανασχεδιάστηκε η όλη διαδικασία, η δοκιμή αποφασίστηκε να γίνει την 25η Απριλίου 1986, ημέρα Παρασκευή. Ενώ η πρωινή βάρδια άρχισε να προετοιμάζει τη διαδικασία για τη δοκιμή στον αντιδραστήρα νούμερο 4, η αυξημένη ζήτηση ενέργειας έκανε τους υπεύθυνους ελεγκτές του δικτύου να αναβάλλουν την προγραμματισμένη δοκιμή. Ο αντιδραστήρας Nο4 παρέμεινε σε λειτουργεία μόνο όμως στο 50% της απόδοσης του. Η ισχύς του ήταν 3.200MW.

Ο RBMK-1000 ήταν το καμάρι των Ρώσων επιστημόνων αφού σύμφωνα με τις προβλέψεις τους δεν ήταν δυνατόν να “σκάσει“.

Εν τέλει στις 23:04′ ο ελεγκτής του δικτύου επέτρεψε τη μείωση της ισχύος και η συνέχιση της δοκιμής εγκρίνετε από τους υπευθύνους του εργοστασίου. Η πρωινή βάρδια είχε αποχωρήσει ενώ η απογευματινή είναι σε διαδικασία να σχολάσει και να αναλάβει η βραδινή στις 00.00. Αντίθετα σε όλες τις διαδικασίες ασφαλείας η δοκιμή άλλαξε 3 βάρδιες και μάλιστα χωρίς να είναι προετοιμασμένοι και ενημερωμένοι όλοι οι εργαζόμενοι.

Υπεύθυνος για την όλη διαδικασία είναι ο αρχιμηχανικός Anatoly Dyatlov ενώ καθήκοντα χειριστών έχουν ο μηχανικός Aleksandr Akimov που εργαζόταν στον αντιδραστήρα Νο4 από τις 10 Ιουλίου 1984 και ο Λεονίντ Τοπτούνοφ, ένας νέος μηχανικός με εμπειρία μόλις 3 μηνών.

Ανατόλι Ντιάτλοφ - Anatoly Dyatlov - Анатолий Степанович Дятлов 1931-1995 -  Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ®
Βίκτορ Μπρουκχάνοφ, Ανατόλι Ντιάτλοφ, Νικολάι Φόμιν

Ο πρώτος στόχος είναι η ισχύς του αντιδραστήρα να πέσει από τα 700MW που ήταν στα 500MW και να αρχίσει η όλη δοκιμασία. Ωστόσο, λόγω των παραπροϊόντων της σχάσης, και κυρίως λόγω του Ξένου 135 που απορροφά νετρόνια, η ισχύς συνέχισε να πέφτει. Το Ξένο 135 προκύπτει από το Ιώδιο 135 και μετατρέπεται σε Ξένο 136 προσλαμβάνοντας νετρόνια από αυτά που παράγονται με την σχάση του καυσίμου. Υπό σταθερές συνθήκες λειτουργίας, η παραγωγή και η μετατροπή του Ξένου 135 σε Ξένο 136 βρίσκονται σε ισορροπία. Ωστόσο, κατά την ταχεία μείωση της ισχύος του αντιδραστήρα, η ήδη υπάρχουσα ποσότητα ιωδίου 135 συνεχίζει να μετατρέπεται να σε Ξένο 135, ενώ το μειωμένο πλήθος των διαθέσιμων νετρονίων δεν επαρκεί για την μετατροπή του Ξένου 135 σε Ξένο 136. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, κι ενώ η ισχύς είχε ήδη πέσει κάτω από τα επιθυμητά επίπεδα -στα 500MW- ο Τοπτούνοφ από λάθος κατέβασε τις ράβδους ελέγχου ακόμη περισσότερο, με αποτέλεσμα η ισχύς να πέσει στα 30MW και ουσιαστικά είχε μπει σε διαδικασία απενεργοποίησης.

Ο αντιδραστήρας πλέον παρήγαγε 95% λιγότερη ισχύ από ο,τι ήταν αρχικά ορισμένο για την διεξαγωγή της δοκιμής. Ο υπεύθυνος όμως της διαδικασίας θέλοντας οπωσδήποτε να δείξει ότι κατάφερε τη δοκιμή ζήτησε να ξανανέβει η ισχύς του αντιδραστήρα άμεσα στα 500MW χωρίς τις προβλεπόμενες διαδικασίες παρακάμπτοντας το αυτόματο σύστημα ρύθμισης των ράβδων ελέγχου, και ανεβάζοντας τις ράβδους χειροκίνητα. Μετά από μερικά λεπτά η θερμική ισχύς άρχισε να αυξάνει, και σταθεροποιήθηκε στα 160~200MW.

Στο πλαίσιο της δοκιμής, ενεργοποιήθηκαν στις 01:05΄ συμπληρωματικές αντλίες νερού ψύξης. Η αυξημένη ροή ψυκτικού είχε ως συνέπεια την μείωση τις πίεσης του ατμού, με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθεί η ένδειξη μειωμένης πίεσης στους διαχωριστές, στις 01:19΄. Παράλληλα, η αυξημένη ροή νερού οδήγησε σε μείωση των φυσαλίδων ατμού μέσα στον αντιδραστήρα. Αυτό είχε ως συνέπεια την επιβράδυνση της σχάσης, καθώς το νερό απορροφά νετρόνια. Το προσωπικό της αίθουσας ελέγχου αντέδρασε κλείνοντας δύο από τις αντλίες νερού, προκειμένου να αυξηθεί η πίεση, και σηκώνοντας χειροκίνητα περισσότερες ράβδους ελέγχου, προκειμένου να αυξηθεί η ισχύς.

Ήρωας του Τσερνόμπιλ αυτοκτόνησε όταν είδε τη σειρά του HBO - Fosonline

Ο αντιδραστήρας βρισκόταν πλέον σε ασταθή κατάσταση. Σχεδόν όλες οι ράβδοι ελέγχου είχαν αφαιρεθεί (απέμεναν κατεβασμένες 18 ράβδοι, έναντι 28 που θα έπρεπε να είναι πάντα κατεβασμένες για λόγους ασφαλείας). Το αυτόματο σύστημα ελέγχου των ράβδων, και διάφορα άλλα αυτοματοποιημένα συστήματα ελέγχου του αντιδραστήρα είχαν απενεργοποιηθεί, και η ροή του νερού ψύξης είχε μειωθεί, επιτρέποντας εκ νέου την δημιουργία ατμού μέσα στον αντιδραστήρα.

To Τσερνόμπιλ 32 χρόνια μετά | Protagon.gr

Στις 1:23:04, ξεκίνησε η δοκιμή, με την διακοπή της παροχής ατμού στους στροβίλους. Οι εφεδρικές ντιζελογεννήτριες θα συνδέονταν στο σύστημα στις 1:23:43. Στο μεσοδιάστημα, οι τέσσερις από τις οκτώ αντλίες ανακυκλοφορίας που βρισκόντουσαν σε λειτουργία θα τροφοδοτούταν από τις γεννήτριες της μονάδας, που λόγω αδράνεια συνέχιζαν την περιστροφή τους. Ωστόσο, καθώς η ταχύτητα περιστροφής των γεννητριών μειωνόταν, μειωνόταν και η παροχή του νερού ψύξης. Αυτό οδήγησε στην δημιουργία περισσότερων φυσαλίδων ατμού στον αντιδραστήρα.

Καθώς η διαμόρφωση του αντιδραστήρα ήταν ασταθής, η μείωση της απορρόφησης νετρονίων λόγω της αύξησης της ποσότητας του ατμού ξεκίνησε μία διαδικασία θετικής ανάδρασης, όπου η αύξηση του ατμού οδηγεί σε αύξηση της ισχύος, και η αύξηση της ισχύος σε παραγωγή περισσότερων φυσαλίδων ατμού. Κατά την διάρκεια τις δοκιμής το αυτόματο σύστημα ελέγχου ανταποκρίθηκε στο φαινόμενο αυτό, κατεβάζοντας ράβδους ελέγχου για να μειώσει την ισχύ. Ωστόσο, λόγω των χειροκίνητων χειρισμών που προηγήθηκαν, το σύστημα ήλεγχε μόνο 12 από τις 211 ράβδους ελέγχου.

Το πυρηνικό ατύχημα του Τσερνόμπιλ | offlinepost

Στις 1:23:40 ο Akimov ενεργοποιήσε το σύστημα επείγουσας απενεργοποίησης του αντιδραστήρα με κωδικό “ΑΖ5″. Το σύστημα αυτό κατεβάζει πλήρως όλες τις ράβδους, παρακάμπτοντας κάθε άλλη ρύθμιση, αυτόματη ή χειροκίνητη, και οδηγεί σε πλήρη απενεργοποίηση του αντιδραστήρα.

Chernobyl control room tours open, but radiation still high

Η εισαγωγή των ράβδων ελέγχου (μήκους 7 μέτρων) γινόταν με ταχύτητα 40cm/sec, και διαρκούσε περίπου 20 δευτερόλεπτα. Οι ράβδοι ελέγχου περιείχαν καρβίδιο του βορίου, το οποίο απορροφά τα νετρόνια, και καταστέλλει την σχάση του καυσίμου. Ωστόσο, το άκρο των ράβδων ελέγχου ήταν από γραφίτη, με αποτέλεσμα στιγμιαία όσο νερό υπήρχε μέσα στο πυρήνα να γίνει ατμός. Η πίεση μεταφέρθηκε στους ατμοστροβίλους με αποτέλεσμα αν και ο αντιδραστήρας Νο4 ήταν σχεδιασμένος να παράγει 3.200MW η τελευταία εγγραφή στο σύστημα είναι περισσότερο από 34.000MW.

Τσερνόμπιλ: Η επιστροφή του πυρηνικού εφιάλτη | Έθνος

Στις 01.23’45” έχουμε την ανατίναξη του αντιδραστήρα. Λόγο της θερμότητας η παραγόμενη ραδιενέργεια που εκλύετε στην ατμόσφαιρα ισούται με δύο πυρηνικές βόμβες που έπεσαν στη Χιροσίμα κάθε ώρα.

Λίγο μετά το ατύχημα, έφτασαν επιτόπου πυροσβέστες οι οποίοι προσπάθησαν να σβήσουν τις φλόγες. Δεν τους ενημέρωσαν για το πόσο επικίνδυνα ραδιενεργοί ήταν οι καπνοί και τα συντρίμμια. Η φωτιά στην οροφή του σταθμού και στην περιοχή γύρω από τον αντιδραστήρα 4 έσβησε στις 5 πμ, όμως πολλοί πυροσβέστες δέχθηκαν υψηλές δόσεις ραδιενέργειας. Η φωτιά μέσα στον αντιδραστήρα 4 συνέχισε να καίει μέχρι που την έσβησαν ελικόπτερα τα οποία πέταξαν υλικά όπως άμμο, μόλυβδο, πηλό, βόριο μέσα στον φλεγόμενο αντιδραστήρα.

Το Τσερνόμπιλ σήμερα - Φωτογραφίες από την ερημωμένη πόλη που προκαλούν  ανατριχίλα | Το Κουτί της Πανδώρας

Η έκρηξη και η φωτιά πέταξαν στον αέρα όχι μόνο σωματίδια του πυρηνικού καυσίμου, αλλά και πολύ πιο επικίνδυνα ραδιενεργά στοιχεία, όπως καίσιο-137, ιώδιο-131, στρόντιο-90 και άλλα ραδιοϊσότοπα.

Στο Τσέρνομπιλ, το νέο αγαπημένο trend των Influencers

Η θανάσιμη δόση ραδιενέργειας είναι 500 Ρέντγκεν (Redgen) σε 5 ώρες, εκείνη την ημέρα οι μετρήσεις φτάσανε τα 20.000 Ρέντγκεν (Redgen) ανα ώρα.

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ VIDEO: Πώς εξαπλώθηκε το ραδιενεργό νέφος του Τσερνόμπιλ;  Πότε έφθασε στην Ελλάδα;;; - Ειδήσεις - Athens magazine

Τον Σεπτέμβριο του 2007 η Ουκρανία ενέκρινε την κατασκευή ενός ατσάλινου κελύφους πάνω από τον αντιδραστήρα, σε αντικατάσταση της υπάρχουσας σαρκοφάγου, η οποία κινδυνεύει από κατάρρευση. Το κέλυφος το οποίο θα κατασκευαστεί από τον όμιλο γαλλικών εταιρειών Novarka, θα κοστίσει 432 εκ. ευρώ (κατ’ άλλες πηγές 505 εκ. ευρώ), με το κόστος να καλύπτεται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης και διεθνείς χορηγούς. Η τοξωτή κατασκευή θα έχει πλάτος 257 μέτρων, ύψος 105 μέτρων και μήκος 150 μέτρων και θα χρειαστούν 58 μήνες για την ολοκλήρωσή της. Η νέα σαρκοφάγος θα κατασκευαστεί σε σχετική απόσταση από τον αντιδραστήρα και μόλις ολοκληρωθεί θα μετακινηθεί πάνω σε ράγες προς την τελική της θέση, πάνω από την προϋπάρχουσα σαρκοφάγο. Μετά το πέρας της κατασκευής θα ξεκινήσει η αποδόμηση του πυρήνα.

Ουκρανία: Ημέρα μνήμης της καταστροφής του Τσερνόμπιλ, 35 χρόνια μετά |  Green News

Στις 10 Ιουλίου 2019 παραδόθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση επίσημα η νέα ασφαλής σαρκοφάγος, η οποία καλύπτει τον τέταρτο πυρηνικό αντιδραστήρα του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ, ανακοίνωσε η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ουκρανία.

Το κάλυμμα του αντιδραστήρα (άνω βιολογική ασπίδα) με το παρατσούκλι “Ελένα” καθισμένο πλάγια στον κρατήρα της έκρηξης. Επικαλύπτονται η θέση πριν την έκρηξη των δεξαμενών ατμού, του δαπέδου του αντιδραστήρα και των δοκών οροφής.
Ανοίγει ξανά για τους τουρίστες ο πυρηνικός σταθμός του Τσερνόμπιλ, 32  χρόνια μετά το πυρηνικό ατύχημα | LiFO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Κατατέθηκε η πρόταση “White Dragon” για παραγωγή πράσινου υδρογόνου στη Δυτ. Μακεδονία

Κατατέθηκε επισήμως η πρόταση για την κατασκευή του έργου παραγωγής πράσινου υδρογόνου στη Δυτική Μακεδονία, μια επένδυση ύψους 8 δισ. ευρώ, που προωθείται από...

«Ένα διαφορετικό τσίμπημα»: Το κάστρο του Κόμη Δράκουλα στη Ρουμανία έγινε κέντρο εμβολιασμού

Στην Ελλάδα τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού γίνονται σε εμβολιαστικά κέντρα –έστω και σε mega- ή στον αποστειρωμένο χώρο των νοσοκομείων. Στη Ρουμανία ωστόσο, οι πολίτες της Τρανσυλβανίας έχουν τη...

«Σύνδρομο παραίτησης»: Γιατί δεκάδες παιδιά πρόσφυγες στην Σουηδία πέφτουν σε κώμα;

Οι Αρχές στη Σουηδία προσπαθούν να λύσουν ένα παράξενο ιατρικό πρόβλημα το οποίο εμφανίζεται μόνο στα παιδιά προσφύγων και έχει λάβει την ονομασία  «uppgivenhetssyndrom»...

Η νέα μόδα της πανδημίας: Νοικιάζουν κότες – όχι μόνο για τα φρέσκα αυγά τους

Το τυπικό μοντέλο ενοικίασης λειτουργεί δίνοντας στις οικογένειες μερικά κοτόπουλα, ένα κοτέτσι και τροφή.

Recent Comments