Saturday, May 15, 2021
Home NEWS LIVE LIVE από το Πατριαρχείο Ιερουσαλήμ: Η τελετή του Αγίου Φωτός στον Πανάγιο...

LIVE από το Πατριαρχείο Ιερουσαλήμ: Η τελετή του Αγίου Φωτός στον Πανάγιο Τάφο (βίντεο)

Η τελετή του Αγίου Φωτός στην Αγία πόλη της Ιερουσαλήμ, διαφορετική αυτή τη φορά, είναι το αποκορύφωμα της κατάνυξης της Μεγάλης Eβδομάδας.

Για δεύτερο συνεχόμενο Πάσχα η εικόνα στον Πανάγιο Τάφο είναι εντελώς διαφορετική σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Και φέτος, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού γύρω από τον Πανάγιο Τάφο βρίσκονται ελάχιστα άτομα, κυρίως δημοσιογράφοι και ιερείς, τη ρώντας παραέγκλιτα τα μέτρα κατά του κορονοϊού.

Οι πιστοί που κατέκλυζαν το ναό τα προηγούμενα χρόνια παρακολουθούν φέτος από το σπίτι την τελετή του Αγίου Φωτός λόγω των μέτρων που επιβάλλει ο κορονοϊός.

Στα Ιεροσόλυμα βρίσκεται ο υφυπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Βλάσης

Στα Ιεροσόλυμα βρίσκεται ήδη ο υφυπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Βλάσης από το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, προκειμένου να παραστεί στην τελετή αφής του Αγίου Φωτός στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

YFYPOURGOS

Ο κ. Βλάσης μετέβη στο Ισραήλ, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του για τις θρησκευτικές και εκκλησιαστικές υποθέσεις, με το κυβερνητικό αεροσκάφος.

Πριν την τελετή αφής θα προηγηθεί συνάντηση με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ’. Θα επιστρέψει μεταφέροντας το Άγιο Φως στις 18.30 το απόγευμα της ίδιας ημέρας στο αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Η ανάρτηση του Υφυπουργού

Στο Καθολικό του Πανίερου Ναού της Αναστάσεως για την τελετή Αφής του Αγίου Φωτός. Αποτελεί ύψιστη τιμή και ευλογία να παραλαμβάνεις το Άγιο Φως κατευθείαν από τον Πανάγιο Τάφο και να το φέρνεις στην Πατρίδα.

Η Πολιτεία έχει μεριμνήσει για την μεταφορά του Αγίου Φωτός από τον Πανάγιο Τάφο στην Αθήνα και από εκεί σε όλη την Ελλάδα. To πράττει με την προσήκουσα ευλάβεια, ταπεινότητα και κατάνυξη.

Υπενθυμίζεται ότι πέρσι, το Άγιο Φως δεν είχε μοιραστεί καθόλου και ο μοναδικός του προορισμός ήταν η Εξαρχία το Παναγίου Τάφου στην Πλάκα.

«Φέτος θα γίνει ένα βήμα παραπάνω και στη διανομή του. Με την έλευσή του στην Αθήνα θα φύγουν 12 αεροπλάνα από δύο αεροπορικές εταιρείες με δικά τους έξοδα, και θα μεταφέρουν το Άγιο Φως σε Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Γιάννενα και άλλες πόλεις» είχε δηλώσει τις προηγούμενες ημέρες ο κ. Βλάσης.

Υπενθυμίζεται οτι φέτος, το «Χριστός Ανέστη» θα ακουστεί στις 21:00 κι όχι τα μεσάνυχτα, με όσους πάνε στην εκκλησία να καλούνται να τηρήσουν τα μέτρα για αποστάσεις και χρήση μάσκας.

Αναλυτικά τα μέτρα που αφορούν τους ναούς
-Υποχρεωτικά self test για ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού

-Τήρηση όλων των προβλεπόμενων υγειονομικών μέτρων προστασίας

-Ένα άτομο ανά 25τμ. εντός του ναού. Ανώτατο όριο 100 άτομα ανά ιερό ναό

-Ένα άτομο ανά 10 τμ. στους εξωτερικούς χώρους του ναού και υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας

-Η Θεία Λειτουργία θα ξεκινά στις 18:30

-Το Μεγάλο Σάββατο η Ακολουθία της Αναστάσεως θα γίνει στις 21:00 στο προαύλιο των Ιερών Ναών.

Πώς μετακινούμαστε για το πασχαλινό τραπέζι

Με ορισμένους περιορισμούς θα στηθεί φέτος το πασχαλινό τραπέζι.

Συγκεκριμένα, επιτρέπεται η δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών έως 9 ατόμων σε εσωτερικό χώρο και έως 12 ατόμων σε υπαίθριο χώρο. Η μετακίνηση γίνεται μέσω SMS με τον κωδικό 6 στο 13033.

Τι ισχύει με την απαγόρευση κυκλοφορίας

Όπως όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα, έτσι και το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα η κυκλοφορία θα επιτρέπεται από τις 5:00 το πρωί έως τις 22:00, ενώ από τη Δευτέρα του Πάσχα, 3 Μαΐου, το ωράριο διαμορφώνεται από τις 5:00 μέχρι και τις 23:00, όταν και θα επαναλειτουργήσει η εστίαση.

Λίγα λόγια για την τελετή
Η Πομπή του Πατριαρχείου με τους αγιοταφίτες μοναχούς φτάνει από το Πατριαρχείο κατευθείαν στο καθολικό. Εκεί έρχονται οι αντιπρόσωποι των Αρμενίων των Κοπτών και των Σύρων, των άλλων δηλαδή θρησκευτικών κοινοτήτων.

Ασπάζονται και φιλούν το χέρι του Έλληνα Πατριάρχη και παρουσία των αρχών του Ισραήλ ντύνουν τον Πατριάρχη με την αρχιερατική στολή.

Έπειτα όλο το ιερατείο μαζί με τον Πατριάρχη αρχίζει τη Λιτανεία 3 φορές γύρω από το κουβούκλιο του Πανάγιου Τάφου.
Την τρίτη φορά σταματούν μπροστά στην είσοδο του Τάφου και βγάζουν την μήτρα από τον Πατριάρχη, τον αρχιερατικό σάκο και την πατερίτσα.

Τότε ο Πατριάρχης με δυο δάδες μπαίνει στο κουβούκλιο . Τον ακολουθεί ο Αρμένης ο οποίος όμως στέκεται στο παρεκκλήσι του Αγγέλου , στον προθάλαμο και παρακολουθεί όλη την διαδικασία.

Ο Έλληνας Πατριάρχης κάνει μια ειδική ευχή γονατιστός στον Πανάγιο Τάφο και σε λίγη ώρα το Άγιος Φως έρχεται να φωτίσει και να γεμίζει τα πρόσωπα και τις ψυχές όλων.

Από την δεξιά πλευρά δίνει το Άγιο Φως στον Αρμένη από την αριστερή πλευρά στον Έλληνα ιερέα για να το πάει στο ιερό του καθολικού που το περιμένει ο σκευοφύλακας του Παναγίου Τάφου.

Ο Πατριάρχης έπειτα βγαίνει και δίνει το Άγιο Φως στους Πιστούς.

Live η τελετή του Αγίου Φωτός από τον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως του Κυρίου στα Ιεροσόλυμα.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Κατατέθηκε η πρόταση “White Dragon” για παραγωγή πράσινου υδρογόνου στη Δυτ. Μακεδονία

Κατατέθηκε επισήμως η πρόταση για την κατασκευή του έργου παραγωγής πράσινου υδρογόνου στη Δυτική Μακεδονία, μια επένδυση ύψους 8 δισ. ευρώ, που προωθείται από...

«Ένα διαφορετικό τσίμπημα»: Το κάστρο του Κόμη Δράκουλα στη Ρουμανία έγινε κέντρο εμβολιασμού

Στην Ελλάδα τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού γίνονται σε εμβολιαστικά κέντρα –έστω και σε mega- ή στον αποστειρωμένο χώρο των νοσοκομείων. Στη Ρουμανία ωστόσο, οι πολίτες της Τρανσυλβανίας έχουν τη...

«Σύνδρομο παραίτησης»: Γιατί δεκάδες παιδιά πρόσφυγες στην Σουηδία πέφτουν σε κώμα;

Οι Αρχές στη Σουηδία προσπαθούν να λύσουν ένα παράξενο ιατρικό πρόβλημα το οποίο εμφανίζεται μόνο στα παιδιά προσφύγων και έχει λάβει την ονομασία  «uppgivenhetssyndrom»...

Η νέα μόδα της πανδημίας: Νοικιάζουν κότες – όχι μόνο για τα φρέσκα αυγά τους

Το τυπικό μοντέλο ενοικίασης λειτουργεί δίνοντας στις οικογένειες μερικά κοτόπουλα, ένα κοτέτσι και τροφή.

Recent Comments