Wednesday, June 23, 2021
Home Health & Life COVID FINANCIAL TIMES:Η γενναιοδωρία της σερβικής διπλωματίας εμβολίων ντροπιάζει την Ε.Ε

FINANCIAL TIMES:Η γενναιοδωρία της σερβικής διπλωματίας εμβολίων ντροπιάζει την Ε.Ε

Γράφει η Valerie Hopkins

Η αγορά κινεζικών, ρωσικών και δυτικών εμβολίων στο Βελιγράδι υπενθυμίζει επίσης τις χρυσές μέρες του Κινήματος των Αδέσμευτων χωρών. Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς άνοιξε το πρόγραμμα εμβολίων της χώρας σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους από όλα τα Βαλκάνια, αποκαλύπτοντας περιφερειακές απογοητεύσεις με τον χειρισμό της διάθεσης των Βρυξελλών (© REUTERS)

Σε συγκεκριμένη αίθουσα  από την σοσιαλιστική εποχή, δίπλα στον ποταμό Σάβα, η Σερβία αλλάζει τη διεθνή φήμη της πράττοντας το ένα μετά το άλλο μετά το άλλο και δείχνει ότι η διπλωματία εμβολίων δεν είναι μόνο η προστασία των παγκόσμιων δυνάμεων.

Πέρυσι, ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος ήρθε στην εξουσία σε μια φιλοευρωπαϊκή πλατφόρμα, αλλά έχει φιλικές σχέσεις με το Πεκίνο και τη Μόσχα, διέταξε εκατομμύρια εμβόλια τόσο από την Ανατολή όσο και από τη Δύση. Κατά συνέπεια, η Σερβία συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων ευρωπαϊκών χωρών που διαχειρίστηκαν εμβόλια που κατασκευάζονται στην Κίνα, μαζί με τα Sputnik V, Pfizer, AstraZeneca και Moderna της Ρωσίας. Μέχρι τα μέσα Απριλίου, είχαν δοθεί σχεδόν 43 δόσεις σε κάθε 100 άτομα.

Ωστόσο, η Σερβία έχει επίσης έναν σκεπτικιστικό πληθυσμό ως προς τα εμβόλια, οπότε ενώ ο αριθμός των νέων κρουσμάτων παραμένει υψηλός (αλλά πέφτει), το Βελιγράδι επέλεξε να μοιραστεί τη γενναιοδωρία του. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι από όλα τα Βαλκάνια πρόσφατα ήρθαν στη Σερβία για εμβολιασμό.

Πολλοί στην περιοχή βλέπουν τώρα την επιτυχία του εμβολίου στη Σερβία με ευγνωμοσύνη. Ωστόσο, υπάρχει επίσης απογοήτευση που έπρεπε να βασίζονται στο Βελιγράδι παρά στις δικές τους κυβερνήσεις ή στην ΕΕ. Αυτή η θέση του Βελιγραδίου ως περιφερειακής πρωτεύουσας ξεκινά από μια άλλη εποχή. Μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, ήταν η πρωτεύουσα της Γιουγκοσλαβίας και το κέντρο του κινήματος των Αδέσμευτων Χωρών – μια πολιτική εξισορρόπησης που σχεδιάστηκε από τον στρατάρχη Josip Broz Tito για να διατηρήσει την ουδετερότητα του ψυχρού πολέμου και η οποία βοήθησε να κάνει τη χώρα επιδραστική παγκοσμίως.

Το γιουγκοσλαβικό πρόγραμμα κατέρρευσε τη δεκαετία του 1990 σε μεγάλο βαθμό λόγω του σερβικού εθνικισμού, ο οποίος πυροδότησε τις φλόγες του πολέμου στην Κροατία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και αργότερα το Κοσσυφοπέδιο, με αποτέλεσμα επτά μικρότερες, λιγότερο επιδραστικές  χώρες. Παραμένουν πολλές ανοιχτές πληγές. Ο Πρόεδρος Βούτσιτς ήταν υπουργός πληροφοριών του Σέρβου ισχυρού Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο, και εξακολουθεί να αρνείται να αναγνωρίσει τη διακήρυξή του για ανεξαρτησία το 2008. Παρόλα αυτά, η διπλωματία του εμβολίου βελτίωσε τις σχέσεις μετά από μακρά πικρία.

Διάθεση εμβολίων στην ΕΕ: 5 πακέτα

Στις αρχές Μαρτίου, ο Βούτσιτς έδωσε προσωπικά 10.000 δόσεις του εμβολίου AstraZeneca στη Βοσνία, αφού έκανε παρόμοιες δωρεές στο Μαυροβούνιο και τη Βόρεια Μακεδονία. Η κυβέρνησή του συνεχίζει να χορηγεί δόσεις στα Βαλκάνια, ενώ μόλις στα τέλη Μαρτίου η ΕΕ έδωσε στη Βοσνία τις πρώτες 49.800 δόσεις της, που προήλθαν μέσω του μηχανισμού Covax. «Η ΕΕ έχει χάσει πολλή από την ήπια δύναμή της», μου είπε ένας πρώην δυτικός διπλωμάτης που ζούσε στο Βελιγράδι.

Η επιτυχία του προγράμματος υπερβαίνει τους πλησιέστερους γείτονες της Σερβίας. Ρώτησα έναν Γερμανό επιχειρηματία, που περιμένει τον δεύτερο εμβολιασμό του σε ένα κέντρο εμβολιασμού στο Βελιγράδι, όταν θα μπορούσε να το έχει κάνει  στη χώρα του. «Η διάθεσή μας για εμβόλια είναι μια εθνική αμηχανία», απάντησε, «ειδικά λαμβάνοντας υπόψη ότι ο εμβολιασμός που έχω εφευρέθηκε στη Γερμανία».

Αναμενόταν ότι η αποτυχία της Γερμανίας να εμβολιάσει αποτελεσματικότερα τους πολίτες της θα προκαλούσε επανεκτίμηση του αποκεντρωμένου ομοσπονδιακού της συστήματος.

Η συναινετική λήψη αποφάσεων και οι αποκεντρωμένες εξουσίες δεν είναι ο τρόπος λειτουργίας της Σερβίας. Ο Vucic είναι ο κύριος υπεύθυνος λήψης αποφάσεων. Το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα του, έχει υπεροχή στο κοινοβούλιο, και κάθε πόλη ή χωριό διέπεται από το κόμμα του ή έναν από τους δορυφόρους του. Έχει καταστήσει σαφές ότι προσωπικά διαπραγματεύτηκε την αγορά εκατομμυρίων κινεζικών εμβολίων Sinopharm, αποφάσισε να προμηθεύσει ρωσικά Sputnik V jabs και να πραγματοποιήσει διμερείς συμβάσεις με δυτικές εταιρείες. Οι ψηφοφόροι τον αντιλαμβάνονται ως ισορροπημένο ανατολικά και δυτικά.

Προσφέροντας στο Πεκίνο και τη Μόσχα έναν ευρωπαϊκό χώρο δοκιμών για τα εμβόλια τους, πριν από την έγκριση της ΕΕ, ο Βούτσιτς πήρε ένα στοίχημα για την ασφάλεια των πολιτών του. Και ενώ υπάρχουν ανησυχίες για το αν θα έπρεπε να  στηριχθούν τόσο πολύ στο Sinopharm, παρά την άρνησή  να κυκλοφορήσουν τα αποτελέσματα της  δοκιμής-φάσης 3 και ερωτήσεις σχετικά με την αποτελεσματικότητά του, ακόμη και οι επικριτές επαίνεσαν την επιτυχία του. Το γεγονός ότι πολλοί Σέρβοι μπορούν να θυμηθούν τις ημέρες της σκληρής διακυβέρνησης σημαίνει επίσης ότι πολλοί δεν επικρίνουν το αυταρχικό του στυλ σήμερα.

Μια γυναίκα που συνάντησα μετά την πρώτη δόση εμβολίου ανέφερε πώς η μητέρα της θυμήθηκε την τελευταία επιδημία της χώρας, ένα ξέσπασμα ευλογιάς στη Γιουγκοσλαβία το 1972. Η κυβέρνηση οργάνωσε μια εκστρατεία εμβολιασμού στην οποία σχεδόν ολόκληρος ο πληθυσμός των 20 εκατομμυρίων εμβολιάστηκε σε λιγότερο από δύο μήνες. «Τι είναι αυτή η δημοκρατία;» είχε ρωτήσει η μητέρα της γυναίκας. «Κάτω από τον Τίτο, εμβολιάστηκαν 18 εκατομμύρια άνθρωποι σε τρεις εβδομάδες! Τώρα αυτό ήταν ένα σύστημα που λειτούργησε! ”

πηγή: Financial Times

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Άκης Πετρετζίκης: Σουβλάκια με ντομάτα-μοτσαρέλα

Ένα πανεύκολο σνακ που θα σε κάνει να γλείφεις τα δάχτυλά σου! Αν δεν θέλεις να φας κανονικό μεσημεριανό φαγητό, αν τις τελευταίες μέρες προσπαθείς...

Η Καστοριά αναβαθμίζεται και ετοιμάζεται για περισσότερους τουρίστες

Η Καστοριά αλλάζει πρόσωπο και διεκδικεί δυναμικά να αναβαθμίσει τη θέση της στην τουριστική αγορά. Στα σχέδια του δημάρχου Γιάννη Κορεντσίδη, όμως, περιλαμβάνονται κι άλλες ουσιαστικές αλλαγές...

Και το “ευχαριστώ” έχει τον τρόπο του

Πώς να συντάξουμ ένα σωστό thank you note.

Η «όμορφη Αθήνα» από το διάστημα: Η ξεχωριστή φωτογραφία που τράβηξε η NASA

Μια φωτογραφία της Αθήνας και των γύρω περιοχών, από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, έδωσε στη δημοσιότητα ο Σέιν Κίμπροου της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA). Ο βετεράνος...

Recent Comments