Wednesday, June 23, 2021
Home NEWS Astronomy Έρχεται έκλειψη ηλίου: Πώς θα γίνει ορατή σε διάφορα σημεία του κόσμου

Έρχεται έκλειψη ηλίου: Πώς θα γίνει ορατή σε διάφορα σημεία του κόσμου

Σε 10 ημέρες, μια δακτυλιοειδής έκλειψη ηλίου θα είναι ορατή σε τμήματα του βόρειου ημισφαιρίου. Αν και στην Ελλάδα δεν θα είναι ορατή, είναι σίγουρο ότι θα χαρίσει μαγικές εικόνες σε διάφορες πόλεις του κόσμου. 

Αν και το φαινόμενο της δακτυλιοειδούς έκλειψης θα είναι ορατό στις 10 Ιουνίου μόνο από σημεία στον βόρειο Καναδά, τη δυτική Γροιλανδία και τη Σιβηρία, μια μερική έκλειψη θα είναι ορατή και σε πολλές ακόμη πόλεις.

Ακολουθεί μία ενδεικτική λίστα πόλεων, οι κάτοικοι των οποίων θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν το φυσικό και σπάνιο φαινόμενο. Αν ζείτε σε κάποια από αυτές, μην ξεχάσετε να βάλετε τα ειδικά γυαλιά σας για να αποφύγετε τυχόν βλάβες στα μάτια.

Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

Θα είναι ορατή ακριβώς την ώρα που βγαίνει ο ήλιος. Οχτώ λεπτά μετά την ανατολή, -στις 5:32 π.μ. τοπική ώρα- η έκλειψη θα φτάσει στο μέγιστο και σχεδόν το 73% του ήλιου θα κρυφτεί από το φεγγάρι. Δυστυχώς, η καιρική πρόβλεψη για τις 10 Ιουνίου δεν είναι πολύ αισιόδοξη: Αναμένεται συννεφιά.

Τορόντο, Καναδάς

Πιο βορειοδυτικά από τη Νέα Υόρκη, το Τορόντο θα έχει καλύτερη θέα της έκλειψης. Θα είναι επίσης ορατή κατά την ανατολή του ήλιου, με το μέγιστο της έκλειψης να γίνεται ορατό μόλις πέντε λεπτά μετά την εμφάνισή του, στις 5:40 το πρωί. Σε εκείνο το σημείο, ο ίδιος θα είναι κρυμμένος κατά 80% από το φεγγάρι.

Ουάσινγκτον, ΗΠΑ

Ακόμη πιο νότια, και η Ουάσινγκτον θα ζήσει αυτή τη μερική έκλειψη. Στο μέγιστο βαθμό της, ο ίδιος θα σκιαστεί κατά 55% πέντε λεπτά μετά την ανατολή του (5:47 τοπική ώρα). Αν μάλιστα ο ουρανός είναι καθαρός, όπως προβλέπεται, τότε η θέα θα είναι μαγευτική.

Λονδίνο, Αγγλία

Οι κάτοικοι του Λονδίνου και το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο θα απολαύσουν μία μικρή μερική έκλειψη. Αν και δεν θα είναι τόσο εντυπωσιακή όσο πιο δυτικά –το φεγγάρι θα καλύψει το 20% του ήλιου- θα γίνει ορατή μια πιο λογική ώρα της μέρας. Αναμένεται να ξεκινήσει στις 10:08 τοπική ώρα, θα φτάσει στο μάξιμουμ στις 11:13 και θα ολοκληρωθεί στις 12:22 μ.μ.

Χάμιλτον, Βερμούδες

Χάρη στη διαδρομή που θα ακολουθήσει η έκλειψη και στην καμπυλότητα της γης, η έκλειψη θα γίνει ορατή και στην Καραϊβική. Στο Χάμιλτον, θα φτάσει στο 52% γύρω στις 6:16 το πρωί τοπική ώρα, λίγο μετά την ανατολή του ηλίου.

Ρέικιαβικ, Ισλανδία

Οι κάτοικοι του Ρέικιαβικ θα ζήσουν μία έκλειψη παρόμοια με εκείνη που θα γίνει ορατή στην Ουάσινγκτον. Στο μέγιστό της θα φτάσει το 60% και θα είναι ορατή από την αρχή (στις 9:06 τοπική ώρα) μέχρι το τέλος της (11:32 π.μ.)

Ουλάν Μπατόρ, Μογγολία

Δεδομένου ότι αυτή η έκλειψη τελειώνει στην ήπειρο της Βόρειας Ασίας, η μερική έκλειψη θα είναι ορατή σε ορισμένες πόλεις που βρίσκονται ανατολικά. Ένα τέτοιο μέρος είναι το Ουλάν Μπατόρ, η πρωτεύουσα της Μογγολίας. Από εκεί, ο ήλιος θα είναι σχεδόν 40% κρυμμένος από το φεγγάρι όταν φτάσει στο μέγιστο περίπου στις 8:14 μ.μ. τοπική ώρα. Οι θεατές μπορούν να απολαύσουν τη μερική έκλειψη μέχρι το ηλιοβασίλεμα περίπου στις 8:50 μ.μ.

Οι πόλεις και οι κοινότητες κοντά σε αυτές τις μεγάλες πόλεις θα βιώσουν επίσης μια μερική ηλιακή έκλειψη και μπορείτε ΕΔΩ να ελέγξετε πώς θα την δείτε εσύ μέσω διαδραστικών χαρτών και animations.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Άκης Πετρετζίκης: Σουβλάκια με ντομάτα-μοτσαρέλα

Ένα πανεύκολο σνακ που θα σε κάνει να γλείφεις τα δάχτυλά σου! Αν δεν θέλεις να φας κανονικό μεσημεριανό φαγητό, αν τις τελευταίες μέρες προσπαθείς...

Η Καστοριά αναβαθμίζεται και ετοιμάζεται για περισσότερους τουρίστες

Η Καστοριά αλλάζει πρόσωπο και διεκδικεί δυναμικά να αναβαθμίσει τη θέση της στην τουριστική αγορά. Στα σχέδια του δημάρχου Γιάννη Κορεντσίδη, όμως, περιλαμβάνονται κι άλλες ουσιαστικές αλλαγές...

Και το “ευχαριστώ” έχει τον τρόπο του

Πώς να συντάξουμ ένα σωστό thank you note.

Η «όμορφη Αθήνα» από το διάστημα: Η ξεχωριστή φωτογραφία που τράβηξε η NASA

Μια φωτογραφία της Αθήνας και των γύρω περιοχών, από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, έδωσε στη δημοσιότητα ο Σέιν Κίμπροου της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA). Ο βετεράνος...

Recent Comments