Monday, August 2, 2021
Home Health & Life COVID Έκρηξη κρουσμάτων στον ευρωπαϊκό Νότο, στην 4η θέση της ΕΕ η Ελλάδα

Έκρηξη κρουσμάτων στον ευρωπαϊκό Νότο, στην 4η θέση της ΕΕ η Ελλάδα

Την Κύπρο, που έσπασε χθες το φράγμα των 1000 κρουσμάτων, την Ισπανία και την Ελλάδα, ακολουθούν Πορτογαλία και Γαλλία, στον τουριστικό Νότο, εξαίρεση προς το παρόν η Ιταλία. Ολλανδία και Δανία πλήττονται περισσότερο, από τον Βορρά.

Σε δύο «ταχύτητες» φαίνεται να κινείται ο κορωνοϊός στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τις περισσότερες τουριστικές χώρες του Νότου, να πλήττονται δυσανάλογα. Παρότι στο μεγαλύτερο διάστημα της πανδημίας είχε παρουσιάσει εξαιρετικές επιδόσεις, σφοδρό πλήγμα δέχεται η γειτονική Κύπρος στην οποία χθες έσπασε το φράγμα των 1.000 ημερήσιων κρουσμάτων, σε συνολικό πληθυσμό που δεν ξεπερνά τα 1,2-1,3 εκατομμύρια σύμφωνα με το worldometers.org.

Από κοντά και η Ισπανία με 44.000 ημερήσια κρούσματα και πληθυσμό 46 εκατομμυρίων, ενώ στην τρίτη θέση του Νότου και την τέταρτη στην ΕΕ εμφανίζεται η χώρα μας με 3.195 κρούσματα χθες.

Μια θέση υψηλότερα η Ολλανδία με 7.821 κρούσματα χθες, σε πληθυσμό σχεδόν 16 εκατομμυρίων, ενώ η Δανία των 5,8 εκατ. κατέγραψε 1055 κρούσματα.

Σε εντελώς διαφορετική ταχύτητα κινούνται προς το παρόν κεντροευρωπαϊκές χώρες της ΕΕ, όπως η Γερμανία των σχεδόν 85 εκατ. κατοίκων με μόλις 517 κρούσματα χθες, η Αυστρία με 218, και η Πολωνία με 96, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτουν, σε ύφεση παραμένουν επίσης γειτονικές μας χώρες όπως η Σερβία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Βόρεια Μακεδονία.

Άγνωστο προς το παρόν, το πώς θα εξελιχθεί η «ανισοκατανομή» της πανδημίας που παρατηρείται αυτό το διάστημα, αλλά και πώς θα επηρεάσει την τουριστική κίνηση, ιδίως αν τα στοιχεία στις χώρες του Νότου χειροτερέψουν, όπως αναμένεται, σύμφωνα και με τις προβλέψεις για πολλές χιλιάδες νέα κρούσματα, έως και 10-15.000 την ημέρα, που κάνουν τις τελευταίες ημέρες έγκριτοι επιστήμονες.

Στο μεταξύ προβληματισμό έχει δημιουργήσει εντός και εκτός Μεγάλης Βρετανίας, η απόφαση της κυβέρνησης Τζόνσον να καταργήσει τα περισσότερα μέτρα, ενώ μόλις χθες η χώρα του κατέγραψε 36.660 νέα κρούσματα καθώς υπάρχουν και προβλέψεις για την εκτόξευση τους προσεχώς, στα επίπεδα των 100.000 την ημέρα.

Το παρήγορο σε όλες σχεδόν αυτές τις χώρες είναι ότι λόγω εμβολιασμών, έχουν μειωθεί πολύ (συγκριτικά με προηγούμενες περιόδους) ο αριθμός των νοσηλειών και των θανάτων. Ωστόσο αρκετοί επιστήμονες προειδοποιούν ότι σταδιακά όσο αυξάνει ο αριθμός των κρουσμάτων, θα αυξηθεί και ο αριθμός των νοσηλειών, με βραδύτερους μεν ρυθμούς, αλλά σε βαθμό που ενδεχομένως να πιέσει ξανά τα συστήματα υγείας, εάν δεν προχωρήσουν με ταχύ ρυθμό οι εμβολιασμοί, φόβος που υπάρχει και στη Βρετανία, παρότι έχει μεγαλύτερα ποσοστά εμβολιασμένων σε σχέση με την ηπειρωτική Ευρώπη.

Στη χώρα μας, η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων έχει ήδη οδηγήσει σε ηπιότερη μεν αλλά σημαντική αύξηση των νοσηλειών που κινείται σε επίπεδα της τάξεως του 70% κατά μέσο όρο, τις τελευταίες επτά μέρες, (από 41 σε 74) σε σχέση με το μέσο όρο των προηγούμενων επτά ημερών. Τις τελευταίες δύο ημέρες οι εισαγωγές αυξήθηκαν από 85 τη Δευτέρα, σε 112 την Τρίτη.

Πηγή: Euro2day.gr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Η ομορφότερη αμμόγλωσσα της Ελλάδας είναι καλά κρυμμένη στην Ηπειρο

Μια εκπληκτική παραλία στην «Καραϊβική της Ελλάδας».

5 πράγματα που σου λένε τα χείλη για την υγεία σου. Γιατί σκάνε συνέχεια;

Το πρώτο βήμα για να πάρεις μία γενική εικόνα της υγείας σου είναι να παρατηρήσεις τα μαλλιά, τα νύχια και το δέρμα σου. Αν και μόνο ο...

Το Μουσείο του Λούβρου μηνύει το Pornhub

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, οι προγραμματιστές της πλατφόρμας σχεδιάζουν να επεκτείνουν τη συλλογή, αν αποδειχθεί επιτυχημένη η πρώτη έκδοση

Το νέο κύμα καύσωνα θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια ακόμα και από αυτό του 1987

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους ο καύσωνας που πλήττει την Ελλάδα θα είναι ένας από τους 10 μεγαλύτερους σε διάρκεια καύσωνες των τελευταίων 35 ετών και η διάρκειά του θα είναι...

Recent Comments