Monday, August 2, 2021
Home ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Clima Fit for 55: Ανακοινώνεται το masterplan της Κομισιόν για το κλίμα

Fit for 55: Ανακοινώνεται το masterplan της Κομισιόν για το κλίμα

Είναι ο Φρανς Τίμερμανς γενναίος ή τρελός, αναρωτιέται το Politico.

Την Τετάρτη, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα παρουσιάσει την πιο φιλόδοξη δέσμη νομοθετικών μέτρων για το κλίμα που έχει δρομολογηθεί ποτέ και οπουδήποτε. Αλλά ήδη υπάρχουν αντιδράσεις.

Πρόκειται για το λεγόμενο πακέτο Fit for 55, που παρουσιάζεται σήμερα. Θα εμπεριέχει 12 προτάσεις για το πώς θα πρέπει το σύνολο των οικονομικών τομέων, να προσαρμοστεί στο νέο κλιματικό στόχο της Ε.Ε. για μείωση των εκπομπών ρύπων κατά τουλάχιστον 55% ως το 2030 που θα  γίνει επίσημη ευρωπαϊκή νομοθεσία στις 29 Ιουλίου.about:blank

To πακέτο θα περιλαμβάνει μια σειρά πολιτικών, από την αύξηση των στόχων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την εισαγωγή νέων ορίων CO2 για αυτοκίνητα και φορτηγά.

Το κόστος αυτό θα επιβαρύνει και τα νοικοκυριά, τόσο έμμεσα όσο και άμεσα, αφού για πρώτη φορά αναφέρεται τη δημιουργία αγοράς εκπομπών άνθρακα για τις μεταφορές και τη θέρμανση κτιρίων.

Η ΕΕ θα απαιτήσει αλλαγές στα πάντα, από τα αυτοκίνητα που οδηγούν οι πολίτες, μέχρι τον τρόπο με τον οποίο θερμαίνουν τα σπίτια τους, το αν θα μπορούν να πάρουν μια φθηνή πτήση στις διακοπές τους, ακόμη και αν οι σημερινές τους θέσεις εργασίας θα υπάρχουν στη νέα καθαρή και πράσινη οικονομία, εξηγεί το Politico. Οι Βρυξέλλες γνωρίζουν πολύ καλά ότι αν δεν ισορροπήσουν σωστά, το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι μια πολιτική αντίδραση σε ολόκληρη την ήπειρο.

Σύμφωνα με σχέδιο που διέρρευσε, η Επιτροπή πρόκειται να προτείνει σε όλες τις χώρες της ΕΕ να αυξήσουν την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.  Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντιπροσωπεύουν μόνο το 20% περίπου του σημερινού ενεργειακού μείγματος της ΕΕ. Περίπου το 60% προέρχεται από την καύση βιομάζας ή καυσίμων που προέρχονται από βιομάζα, ενώ περίπου το 18% παράγεται από την καύση ξύλου από δάση.

Σύμφωνα με το Εuractiv, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να δρομολογήσει μια κοινωνική διευκόλυνση για τη δράση για το κλίμα, ώστε να αποζημιώσει τα φτωχότερα νοικοκυριά και να τα βοηθήσει να στραφούν σε καθαρότερα καύσιμα.

Το νέο ταμείο θα παρέχει στις χώρες της ΕΕ χρήματα «για τη στήριξη των μέτρων και των επενδύσεών τους που αποσκοπούν στην αύξηση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, στην ανακαίνιση των κτιρίων και στην απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές για τη θέρμανση και την ψύξη των κτιρίων, συμπεριλαμβανομένης της ενσωμάτωσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, καθώς και για τη χρηματοδότηση της κινητικότητας και των μεταφορών με μηδενικές και χαμηλές εκπομπές».

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Η ομορφότερη αμμόγλωσσα της Ελλάδας είναι καλά κρυμμένη στην Ηπειρο

Μια εκπληκτική παραλία στην «Καραϊβική της Ελλάδας».

5 πράγματα που σου λένε τα χείλη για την υγεία σου. Γιατί σκάνε συνέχεια;

Το πρώτο βήμα για να πάρεις μία γενική εικόνα της υγείας σου είναι να παρατηρήσεις τα μαλλιά, τα νύχια και το δέρμα σου. Αν και μόνο ο...

Το Μουσείο του Λούβρου μηνύει το Pornhub

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, οι προγραμματιστές της πλατφόρμας σχεδιάζουν να επεκτείνουν τη συλλογή, αν αποδειχθεί επιτυχημένη η πρώτη έκδοση

Το νέο κύμα καύσωνα θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια ακόμα και από αυτό του 1987

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους ο καύσωνας που πλήττει την Ελλάδα θα είναι ένας από τους 10 μεγαλύτερους σε διάρκεια καύσωνες των τελευταίων 35 ετών και η διάρκειά του θα είναι...

Recent Comments