Sunday, September 26, 2021
Home ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Τα ζώα μεταμορφώνονται για να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή και με την...

Τα ζώα μεταμορφώνονται για να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή και με την ελπίδα να επιβιώσουν

Τα ζώα «μεταμορφώνονται» όλο και περισσότερο λόγω της κλιματικής κρίσης προκειμένου να μπορέσουν να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες και να έχουν ελπίδες να επιβιώσουν, όπως διαπιστώνουν επιστήμονες

Τα θερμόαιμα ζώα αλλάζουν τη φυσιολογία τους για να προσαρμοστούν σε ένα θερμότερο κλίμα και αυτή η αλλαγή  αφορά στην ανάπτυξη ράμφους, ποδιών και αυτιών για καλύτερη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματός τους κ .α.

Όταν τα ζώα υπερθερμαίνονται, τα πουλιά χρησιμοποιούν το ράμφος τους και τα θηλαστικά χρησιμοποιούν τα αυτιά τους για να καπολεμήσουν τη ζέστη ενώ όπως έχει παρατηρηθεί ορισμένα πλάσματα σε θερμά κλίματα έχουν εξελιχθεί ιστορικά για να έχουν μεγαλύτερα ράμφος ή αυτιά για να απαλλάσσονται  από τη θερμότητα πιο εύκολα.

Αυτές οι διαφορές, όπως αναφέρει ο Guardian, γίνονται πιο έντονες καθώς το κλίμα θερμαίνεται.

Εάν τα ζώα δεν μπορούν να ελέγξουν τη θερμοκρασία του σώματός τους, μπορεί να υπερθερμανθούν και να πεθάνουν. Τα ράμφη, τα οποία δεν καλύπτονται από φτερά και ως εκ τούτου δεν είναι μονωμένα, αποτελούν σημείο σημαντικής ανταλλαγής θερμότητας, όπως και τα αυτιά, οι ουρές και τα πόδια σε θηλαστικά, εάν δεν καλύπτονται από γούνα.

Η σχετική έκθεση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Trends in Ecology & Evolution, διαπίστωσε ότι οι διαφορές αυτές είναι ιδιαίτερα έντονες στα πτηνά.

Η συγγραφέας της μελέτης, Sara Ryding, ερευνήτρια πουλιών από το πανεπιστήμιο Deakin, σχολίασε πως ”Η αλλαγή αυτή δεν σημαίνει ότι τα ζώα αντιμετωπίζουν την κλιματική αλλαγή και ότι όλα είναι καλά. Απλώς σημαίνει ότι εξελίσσονται για να επιβιώσουν αλλά δεν είμαστε σίγουροι ποιες είναι οι άλλες πιθανές συνέπειες αυτών των αλλαγών ούτε ότι ότι όλα τα είδη είναι σε θέση να αλλάξουν και να επιβιώσουν”.

Ενώ οι επιστήμονες λένε ότι είναι δύσκολο να αποφανθούν ότι οι αλλαγές στο κλίμα είναι η μόνη αιτία της αλλαγής της φυσιολογίας πολλών ειδών, ο παράγοντας αυτός είναι το κοινό που έχουν οι σχετικές μελέτες σε πολλές γεωγραφικές περιοχές και αναφορικά με πολλά ζώα. 

Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν αρκετά είδη αυστραλιανού παπαγάλου που παρουσιάζουν αύξηση 4-10% στο μέγεθος του ράμφους τους από το 1871, που σχετίζεται με τη θερμοκρασία του καλοκαιριού κάθε χρόνο. 

Στο μεταξύ έρευνα που εστιάζει σε ένα είδος σπουργιτιών που απαντάται στη βόρεια Αμερική (dark-eyed junco) υποδεικνύει επίσης μια σχέση μεταξύ του αυξημένου μεγέθους του ράμφους και των βραχυπρόθεσμων ακραίων θερμοκρασιών σε ψυχρά περιβάλλοντα.

Οι ερευνητές έχουν επίσης αναφέρει αύξηση του μήκους της ουράς σε ποντίκια  και αύξηση του μεγέθους της ουράς και των ποδιών σε κάποια είδη μυγαλής.  Επίσης νυχτερίδες σε ζεστά κλίματα παρατηρήθηκε πως είχαν αυξημένο μέγεθος φτερών.

Η έρευνα υποστηρίζει η αλλαγή στη φυσιολογία των ζώων είναι πιθανό να συνεχιστεί καθώς το κλίμα θερμαίνεται:  «Οι αυξημένες θερμοκρασίες που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή είναι πιθανό να επηρεάσουν, μεταξύ άλλων, τις θερμορυθμιστικές απαιτήσεις στα ζώα…”. 

Αν και, όπως εξηγεί, οι αλλαγές που παρατηρούνται είναι μικρές, αυτό θα μπορούσε να αλλάξει καθώς ο πλανήτης γίνεται όλο και πιο ζεστός. ”Οι αυξήσεις  που βλέπουμε μέχρι τώρα είναι πολύ μικρές – λιγότερο από 10% – επομένως οι αλλαγές είναι απίθανο να γίνουν αμέσως αισθητές”. Ωστόσο, στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον εξαρτάται πως αυτή η αύξηση στα διάφορα μέρη του σώματος πολλών ειδών μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές αλλαγές ”ενδέχεται να καταλήξουμε σε  Dumbo (το ελεφαντάκι στην ταινία της Disney με τα πολύ μεγάλα αυτιά)”. 

Πηγή: The Guardian

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Η Θεσσαλονίκη σε πρώτο πλάνο από την UNESCO

Η Θεσσαλονίκη είναι από τις λίγες πόλεις στον κόσμο με 15 μνημεία ενταγμένα στον κατάλογο της UNESCO, ως μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και χρονολογούνται από τα Παλαιοχριστιανικά χρόνια (4ος αι. μ. Χ) έως και την Υστεροβυζαντινή περίοδο (13ος -14ος αιώνας).

Αίτνα – Το πιο ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης – Αυτή είναι η ιστορία του

Η Αίτνα είναι το πιο ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης, ενώ το γνωρίζουν ακόμα και άνθρωποι που δεν έχουν σχέση με τη γεωγραφία αφού «ξυπνάει» πολύ συχνά.

Ο Δήμος Πάτρας ξεκινά δωρεάν μαθήματα αυτοάμυνας για τις γυναίκες

Δεν ήταν έγκλημα πάθους, ούτε του όπλισε το χέρι ο έρωτας. Δεν τη σκότωσε γιατί την αγαπούσε. Η Δώρα δεν είχε κάνει τίποτα, απλώς ετοιμαζόταν...

Sinead Burke: Είναι μόλις 1 μέτρο και ποζάρει για την Gucci. Άκου τα στερεότυπα να σπάνε

Η αχονδροπλασία, είναι η πιο συνηθισμένη μορφή νανισμού και πρακτικά σημαίνει ότι ένα άτομο έχει πιο κοντά άκρα από το μέσο όρο. Η Sinead...

Recent Comments